Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης σε ηλικία 84 ετών

Written by on 10 Ιουνίου 2023

[ad_1]

Θλίψη στην ελληνική μουσική προκαλεί η απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 84 ετών ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος, μετά από μάχη που έδωσε το τελευταίο διάστημα με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με μεγαθήρια της ελληνικής μουσικής παράδοσης, όπως ο Νίκος Ξυλούρης.

Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τον χορό, το όραμα του έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου.

Διαφήμιση

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ίδρυσε μια μοναδική και ιδιαίτερη ορχήστρα που συνδύαζε τα συμφωνικά και τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα. Η λύρα, το κανονάκι, το σαντούρι, η φλογέρα θα σταθούν αρμονικά και τόσο θαυμαστά πλάι στα κλασσικά όργανα, δημιουργώντας κάτι σύγχρονο και μοναδικά διαχρονικό.

Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό παγκοσμίως. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήθελε να μιλήσει έτσι για την σύνδεση του ανθρώπου με τις φυσικές του ρίζες.

Το έργο του συνδυάζει από ροκ μέχρι παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, από συμφωνική μουσική μέχρι ακόμη και ποπ τραγούδια.

Ποια ήταν όμως η ταραχώδης ζωή αυτού του μεγάλου δημιουργού; Τι πέρασε στη ζωή του για να γίνει αυτό που είναι σήμερα;

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ιεράπετρα, ανατολικά του Ηρακλείου. Στο ωδείο της πόλης παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στο βιολί και στη λύρα.

Το 1956 ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε τις σπουδές του στην κοινωνιολογία και τη φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Παράλληλα, συνέχισε και τις σπουδές του στη μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Του δίδαξε βιολί ο καθηγητής Joseph Bustidui και μουσική ο συνθέτης Γεώργιος Σκλάβος. Εκεί έγινε η ζύμωση που μεταποίησε το ταλέντο του και το ανέβασε στους ουρανούς.

Από μικρό παιδί ο Γιάννης Μαρκόπουλος κατάφερε να παίξει πολλά όργανα και να τα αφομοιώσει μέσα του πολλές μουσικές.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Έγραψε τη μουσική για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες». Για το έργο του αυτό, ο Γιάννης Μαρκόπουλος βραβεύτηκε το 1963 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το ταλέντο του όμως δεν έχει σταματημό πλέον, εκείνο τον καιρό βρίσκεται στην πιο παραγωγική περίοδό του. Την ίδια χρονιά έγραψε τη μουσική στα χοροδράματα «Θησέας», «Χιροσίμα» και «Τρία σκίτσα για χορό».

Το 1967, με την επιβολή της δικτατορίας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος έφυγε για το Λονδίνο λόγω της Χούντας. Εκεί συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική με την Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens.

Διαφήμιση

Το 1969 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1981 παντρεύτηκε τη συνεργάτιδά του και ερμηνεύτρια των έργων του Βασιλική Λαβίνα και απέκτησαν την κόρη τους.

Με την είσοδο της δεκαετίας του ’70, ο Γιάννης Μαρκόπουλος υλοποίησε το μουσικό του όραμα.

Κατέθεσε μουσικά έργα που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως νέα πρόταση και μία καλλιτεχνική τομή για τη μέχρι τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα έργα με ενότητα της αισθητικής και της φιλοσοφικής άποψης του συνθέτη ως προς τις θεμελιακές αρχές τους, με το καθένα όμως από αυτά να είναι διαφορετικό.

Στην Αγγλία ο Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποίησε το έργο «Ήλιος Ο Πρώτος» του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1979.

Παράλληλα, ήταν είναι πολύ κοντά στη σύνθεση του πιο διάσημου τραγουδιού του, το «Ζαβαρακατρανέμια».

Στην Αγγλία η φήμη του και η καριέρα του απογειώθηκαν για πάντα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε έργα ορχηστρικά όπως τους «Πυρρίχιους Χορούς» που θα παιχτούν από την ορχήστρα Concertante του Λονδίνο και τη μουσική για το έργο «Τρικυμία» του Σαίξπηρ που ανέβηκε στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε επίσης μουσική για τον Κάρολο Κουν, για πολλά από τα θεατρικά που ανέβασε.

Οι δημιουργίες του έχουν ακουστεί σε όλο τον κόσμο.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Αμερική και την Αυστραλία.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο του για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η μουσική του έχει ντύσει κείμενα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ και του Μπέκετ.

Το έργο του και η μουσική του συμπυκνώνει τις ελληνικές ρίζες, την ντοπιολαλιά των Ελλήνων, την ψυχή τους, το όραμα του ελληνικού λαού για ελευθερία και αγάπη.

Στην τέχνη του και στις νότες του ο Γιάννης Μαρκόπουλος οραματίστηκε μία ύπαρξη γεμάτη φύση, μία επιστροφή στις πατρογονικές αξίες των Ελλήνων που γίνονται ένα με το χώμα και το αθάνατο τοπίο.

[ad_2]

Source link