Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Ο Serj Tankian των System Of A Down καλεί για επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Written by on 25 Ιουλίου 2023

[ad_1]

«Δεν υπάρχει δράση και αυτό είναι το πρόβλημα».

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν επιδεινώνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη γειτονική Αρμενία, ο Serj Tankian των System Of A Down συνέταξε μία ανοιχτή επιστολή με την οποία καλεί για μεγαλύτερη παρέμβαση.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο SPIN, ο Serj Tankian σημείωσε ότι λόγω του επτάμηνου μπλόκου του Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας Lachin, το μοναδικό δρόμο που ενώνει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αρμενία, πάνω από 120.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς βασικά τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.

Η κυριαρχία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αμφισβητείται. Διεθνώς αναγνωρίζεται ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ιστορικά κατοικείται από Αρμένιους για χιλιάδες χρόνια. Η σύγκρουση κατέληξε σε σύντομο πόλεμο το 2020.

Διαφήμιση

«Ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τότε είναι εξαρτημένος από την ανθρωπιστική βοήθεια των Ρώσων ειρηνευτών και του Ερυθρού Σταυρού», αναφέρει η επιστολή του Serj Tankian, την οποία υπέγραψαν επίσης μουσικοί όπως ο Peter Gabriel, ο Roger Waters, ο Tom Morello και ο Stewart Copeland, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας.

«Οι Αζέροι στρατιώτες τώρα μπλοκάρουν την είσοδο και έξοδο συνοδειών ανθρωπιστικής βοήθειας και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται», σημειώνεται.

«Τα βασικά τρόφιμα στα νοσοκομείο εξαντλούνται. Τα φάρμακα και ιατρικά εφόδια εξαντλούνται στα νοσοκομεία. Τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, διέταξε το Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία στους δρόμους. Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να αγνοεί την απόφαση», τονίζεται.

Ο Serj Tankian, αρμενικής καταγωγής, χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την πλατφόρμα του για να υπερασπιστεί την ευημερία της χώρας.

«Όλοι υποστηρίζουν τον τερματισμό του αποκλεισμού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι όλα λόγια», σχολίασε.

«Αλλά ενώ οι άνθρωποι πεινούν, το να λες σε ένα δικτατορικό καθεστώς να σταματήσει έναν παράνομο αποκλεισμό δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Είναι απλώς λόγια. Δεν υπάρχει δράση και αυτό είναι το πρόβλημα. Όλοι το έχουν καταδικάσει, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα», πρόσθεσε.

Serj Tankian - System of a Down
Sergei Gapon/AFP via Getty Images

Ο Serj Tankian εξήγησε ότι για παράδειγμα, η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα μπορούσε να ρίξει αεροπορικώς εφόδια στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς έχουν γραφείο στην Αρμενία και η αρμενική κυβέρνηση έχει προμήθειες εκεί.

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τη (διευθύντρια της USAID) Samantha Power για να τραβήξουμε την προσοχή της σε αυτό το ζήτημα, και είναι ενήμερη γι’ αυτό επειδή έχει κάνει αναρτήσεις στο Twitter», είπε ο τραγουδιστής των System Of A Down.

Ο Serj Tankian παραδέχτηκε ότι το ζήτημα περιπλέκεται από τον εν εξελίξει πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.

«Οι συμμαχίες μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας έχουν επαναπροσδιοριστεί. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ρωσία στράφηκε προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ως τρόπο επιβίωσης, επειδή το πετρέλαιό της περνάει από αζέρικους αγωγούς», ανέφερε.

«Στη συνέχεια, η Τουρκία παίζει και με τις δύο πλευρές μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας προς όφελός της, και αυτό έχει γίνει ακόμη και εμπόδιο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», συνέχισε.

«Ουσιαστικά έχουν εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να πάρουν αυτό που θέλουν, που είναι η σύλληψη Κούρδων ακτιβιστών που ζουν στην Ευρώπη», υποστήριξε.

«Μακροπρόθεσμα, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ καλές για την Αρμενία, επειδή η Αρμενία έχει σίγουρα στραφεί προς τη Δύση από την ειρηνική επανάσταση του 2018, αλλά αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο», πρόσθεσε.

Διαφήμιση

Serj Tankian - System Of A Down

Ο Serj Tankian άσκησε επίσης κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που στράφηκε για βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν και επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τραβήξει την προσοχή από τις συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν για την Ουκρανία στα ΜΜΕ κάθε μέρα, αλλά δεν ξέρουν ότι συμβαίνει αυτό», δήλωσε για την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε το Αζερμπαϊτζάν και τον διεφθαρμένο, φασίστα δικτάτορά του Ιλχάμ Αλίεφ στο Twitter για τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν στην Ουκρανία με ενεργειακά αποθέματα», υπενθύμισε ο frontman των System Of A Down.

«Ας είναι, αλλά την ίδια στιγμή ο ίδιος δικτατορικός ηγέτης έχει σφίξει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό αυτών των ανθρώπων στην Αρμενία και έχει εισβάλει στα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ εδάφη μας. Έχει προχωρήσει περίπου 150 χιλιόμετρα και οι στρατιώτες του δεν κάνουν πίσω», τόνισε.

«Είμαστε υποκριτές ως διεθνής κοινότητα, διότι δεν μπορούμε να θυσιάσουμε μία χώρα για μία άλλη. Δεν είναι σωστό», είπε ο Serj Tankian.

[ad_2]

Source link