Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Αποσύρθηκε η αγωγή για το βιβλίο του «Lover»

Written by on 27 Ιουλίου 2023

[ad_1]

Οι δικηγόροι της Taylor Swift είχαν υποστηρίξει ότι η αγωγή «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει κατατεθεί».

Μία γυναίκα από το Μισισίπι απέσυρε την αγωγή της κατά της Taylor Swift για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με το βιβλίο της για το άλμπουμ «Lover».

Η Teresa La Dart υπέβαλε αγωγή κατά της Taylor Swift πέρυσι, ισχυριζόμενη ότι η τραγουδίστρια αντέγραψε «ορισμένα στοιχεία του δημιουργικού» από το βιβλίο της που δημοσίευσε μόνη της το 2010 και ονομάζεται επίσης «Lover».

Αλλά σε μία αίτηση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τενεσί την Πέμπτη (26/07), ο δικηγόρος της La Dart δήλωσε ότι η πελάτισσά του αποσύρει οριστικά την αγωγή.

Διαφήμιση

Πριν την ξαφνική οικειοθελής απόσυρση, η οποία φαίνεται να είναι μονομερής ενέργεια και όχι αποτέλεσμα διακανονισμού, οι δικηγόροι της Taylor Swift είχαν ζητήσει την απόρριψη της αγωγής, δηλώνοντας ότι είναι «νομικά και πραγματικά αβάσιμη» και ότι «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει κατατεθεί».

Τα επιχειρήματα αυτά συμβαδίζουν με την άποψη διάφορων έμπειρων δικηγόρων που εξήγησαν στο Billboard ότι η αγωγή της Teresa La Dart παρουσίαζε σοβαρά ελαττώματα.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι ουσιαστικά η La Dart μήνυσε την Taylor Swift για στοιχεία που δεν μπορούσαν να γίνουν μονοπώλιο ενός και μόνο συγγραφέα: «Αυτό το άτομο θα μπορούσε κάλλιστα να μηνύσει οποιονδήποτε έχει γράψει ένα ημερολόγιο ή έχει φτιάξει ένα λεύκωμα».

Καθώς η La Dart βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσο ισχυρά αντεπιχειρήματα, ίσως είχε οικονομικό όφελος να αποσύρει την αγωγή.

Αν προχωρούσε την αγωγή και τελικά έχανε, το δικαστήριο θα μπορούσε να την είχε διατάξει να καταβάλει στην πλευρά της Taylor Swift ως αποζημίωση τα δικαστικά έξοδα – ένα ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Η Teresa La Dart υπέβαλε αγωγή κατά της Taylor Swift τον Αύγουστο 2022 για το βιβλίο που συνόδευσε το άλμπουμ «Lover» της pop star το 2019.

Κάθε εκδοχή του βιβλίου της Taylor Swift, που κυκλοφόρησε σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, περιελάμβανε συνολικά 120 σελίδες με σημειώσεις από το προσωπικό ημερολόγιο της τραγουδίστριας και αδημοσίευτες φωτογραφίες που είχε επιλέξει η ίδια.

Taylor Swift - The Eras Tour

Η αγωγή υποστήριζε ότι η Taylor Swift είχε δανειστεί ορισμένα οπτικά στοιχεία από το βιβλίο της Teresa La Dart, όπως «παστέλ ροζ και μπλε χρώματα» και τη φωτογραφία της συγγραφέως, η οποία εμφανίζεται «σε στάση προς τα κάτω».

Η La Dart διεκδικούσε επίσης τα πνευματικά δικαιώματα για τη συνολική δομή του βιβλίου, όπως «τη συγκέντρωση αναμνήσεων των περασμένων ετών με ένα συνδυασμό γραπτών και εικονογραφικών στοιχείων» και «ενδιάμεσες φωτογραφίες και γραπτά».

Ωστόσο υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: Στην απάντησή τους τον Φεβρουάριο, οι δικηγόροι της Taylor Swift δήλωσαν ότι αυτά τα στοιχεία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από κοινά χαρακτηριστικά σχεδόν οποιουδήποτε βιβλίου, άρα δεν ήταν αρκετά μοναδικά για να τύχουν προστασίας από τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Πρόκειται για μία αγωγή που δεν έπρεπε ποτέ να κατατεθεί», σχολίασε ο δικηγόρος Doug Baldridge εκ μέρους της Taylor Swift.

Διαφήμιση

«Αυτά τα στοιχεία, το καθένα από τα οποία είναι μία γενική μορφή σχεδιασμού, δεν υπόκεινται στο καθεστώς προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας. Συνεπώς, οι εναγόμενοι δεν θα μπορούσαν να έχουν παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα της ενάγουσας», υπογράμμισε.

Η αίτηση απόρριψης παρέμεινε σε εκκρεμότητα όταν η Teresa La Dart προχώρησε στην απόσυρση της αγωγής την Πέμπτη.

Ο δικηγόρος της La Dart, William S. Parks, δεν έκανε καμία δήλωση, αλλά μετά την απάντηση της πλευράς της Taylor Swift τον Φεβρουάριο, υπερασπίστηκε την κατάθεση της αγωγής.

«Η δεσποινίς La Dart έχει ερωτήματα που ελπίζω και τελικά θα απαντηθούν σχετικά με τις ομοιότητες που θεωρεί ότι υπάρχουν μεταξύ των δύο έργων», ανέφερε τότε ο Parks.

«Δυστυχώς, θεώρησε απαραίτητο να ασκήσει αυτή την αγωγή προκειμένου να λάβει ενδεχομένως τέτοιες απαντήσεις. Θα δούμε τι θα αποφασίσει ο δικαστής σε αυτό το σημείο», συμπλήρωσε.

Teresa La Dart - Lover book
Τα δύο βιβλία.

[ad_2]

Source link