Current track

Title

Artist

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Quai d’Orsay, στο Ciné-club του Γαλλικού Ινστιτούτου

Written by on 11 Φεβρουαρίου 2020


To Ciné-Club γνωστό πλέον σταθερό ραντεβού των σινεφίλ μεταμορφώνεται και δίνει ραντεβού στο κοινό με δύο θεματικούς κύκλους, ο καθένας με τέσσερις ταινίες. Ο κάθε κύκλος θα παρουσιάζεται σε συνεργασία με έναν καλεσμένο επιμελητή και θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει τον κινηματογραφικό κόσμο τεσσάρων δημιουργών. Στο τέλος κάθε προβολής θα ακολουθούν συναντήσεις με προσκεκλημένους .

Πρώτος κύκλος : Πόλεμος(οι) και Ταυτότητα(ες)

19.30: προβολή της πρώτης ταινίας του κύκλου «Quai d’Orsay» του Bertrand Tavernier ( 2013 – 113’)

21.30: συζήτηση, με τον Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη, επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Quai d’Orsay, του Bertrand Tavernier

Με τους Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestup.
Βραβείο César 2014 B’ Ανδρικού Ρόλου • Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2013

Ο Alexandre Taillard de Worms είναι μεγάλος και τρανός, αρέσει στις γυναίκες και, από σπόντα, Υπουργός Εξωτερικών. Με την γκρίζα του χαίτη και κορμί αθλητικό, βρίσκεται παντού, από τις συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών ως την Oubanga. Με τη δύναμη της διπλωματίας, κατατροπώνει τους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, τους διεφθαρμένους Ρώσους και τους άπληστους Κινέζους.

Κύκλος Πόλεμος(οι) και Ταυτότητα(ες)

επιμελητής: Γιώργος Αραμπατζής, αναπ. καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Ο πόλεμος πατήρ πάντων, λέει ο Ηράκλειτος, ο αγαπημένος φιλόσοφος του Αλεξάντρ Ταγιάρ ντε Βορμ, του πολύ πρωτότυπου υπουργού, ήρωα της ταινίας «Quai d’Orsay» του Μπερτράν Ταβερνιέ (2013). Ο πόλεμος, ακριβώς, είναι το φόντο από το οποίο ξεπροβάλλει η μορφή του παράξενου αυτού υπουργού των εξωτερικών, ένα πορτραίτο που κινείται ανάμεσα στο παράδοξο και, απροσδόκητα, το υψηλό. Ο Ταβερνιέ δοκιμάζει να κάνει μια οπτικοακουστική ιστορία του παρόντος μας η οποία δεν παρουσιάζει ούτε κάποιο πνεύμα της εποχής ούτε ένα αίσθημα έμμεσης τεκμηρίωσης, αλλά πασχίζει να καταδείξει πως κατασκευάζονται οι, επιλεγόμενες πρωταγωνιστικές, ιστορικές ταυτότητες και οι ομάδες τους από συμβούλους ταυτόχρονα καιροσκόπους και ανεπίκαιρους.



Source link