Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Atopos cvc: Στην Τήνο η περφόρμανς «Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» που βάζει τη Μεσόγειο Θάλασσα στο επίκεντρο

Written by on 11 Ιουλίου 2023

[ad_1]

Ο ATOPOS cvc σάς προσκαλεί τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 στις 20:30 στην περφόρμανς Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά που θα πραγματοποιηθεί στο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, στην Τήνο, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο των Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινα Χαριτωνίδη, σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα, πραγματεύεται την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπινους και μη ανθρώπινους οργανισμούς.

Τα πλοία μεγάλων αποστάσεων, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά πλοία, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη σταθερότητα του σκάφους, συγκεντρώνουν θαλασσινό νερό στις δεξαμενές τους (θαλάσσιο έρμα). Μέσα σε αυτές παγιδεύονται συχνά θαλάσσια είδη, τα λεγόμενα εισβλητικά ή «λεσεψιανοί μετανάστες» όπως τα λεοντόψαρα, οι λαγοκέφαλοι και οι μωβ μέδουσες, τα οποία ταξιδεύουν από το ένα θαλάσσιο οικοσύστημα στο άλλο. Αυτό το φαινόμενο συναντάται και στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου τα εισβλητικά είδη, τα οποία έχουν χάσει και τα ίδια το φυσικό τους περιβάλλον, αναταρράσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής. Το έργο Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά διερευνά τις επιπτώσεις που έχουν οι θαλάσσιοι ταξιδιώτες στην τοπική βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Οι καλλιτέχνες στοχάζονται πάνω στην ευαλωτότητα όλων των «θαλάσσιων σωμάτων» με αφετηρία το νησί της Τήνου.

Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, συνήθως εμφανίζεται ως τιμωρός και συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως θεομηνίες, τρικυμίες, σεισμοί, καταποντισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, στην Τήνο, ο θεός της θάλασσας λατρευόταν ως θεραπευτής και η σύζυγος του η Αμφιτρίτη ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη θετική ιδιότητα του Ποσειδώνα, μεταφέρεται ένα μήνυμα παρηγοριάς απέναντι στην περιβαλλοντική θλίψη και μια ελπίδα πλανητικής θεραπείας, μια ολιστική αντίληψη της υγείας των ανθρώπων και των οικολογικών συστημάτων.

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του μουσικού Μιχάλη Καλκάνη, της χορογράφου Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και της γλύπτριας και περφόρμερ Δέσποινας Χαριτωνίδη. Την επιμέλεια του έργου διασφαλίζει η επιμελήτρια του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών, Ελένη Ρήγα, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Βασίλη Ζηδιανάκη, συν-ιδρυτή του ATOPOS cvc. Το έργο εντάσσεται στον προγραμματισμό του ATOPOS UNBOUND. Η έρευνα για το έργο έγινε με την υποστήριξη του Onassis AiR.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες: Μιχάλης Καλκάνης (μουσικός)
Δέσποινα Σανιδά- Κρεζία (χορογράφος)
Δέσποινα Χαριτωνίδη (εικαστικός)
Χορευτές – Περφόρμερς: Ειρήνη Γεωργίου, Λήδα Διώχνου, Έλτον Πέτρη, Θάνος Ραγκούσης, Φωτεινή Σταματελοπούλου, Στέφανος Τσόγκας

Επιμέλεια Ελένη Ρήγα, Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ATOPOS cvc Βασίλης Ζηδιανάκης
Οργάνωση παραγωγής ATOPOS cvc Ελένη Ρήγα, Κατερίνα Σαρρή
Εκτέλεση Παραγωγής Γιάννης Δελατόλας
Επικοινωνία Ιωάννα Ντάλη
Γραφιστικός σχεδιασμός Κώστας Αργυρίου
Εκτυπώσεις Τυπογραφείο Πλέτσας Κάρδαρη

Διάρκεια 50 λεπτά

Βιογραφικά συντελεστών

Μιχάλης Καλκάνης
Μουσικός

Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης (γεν. 1980) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος στο κοντραμπάσο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου MRes in Creative Music Technology από το University of Hull (UK). Ως κοντραμπασίστας, η βάση του είναι η κλασική μουσική και είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ως συνθέτης επιχειρεί να αποτυπώσει συμβολικά μέσα από τη μουσική του το όραμα του για έναν κόσμο ο οποίος επαναπροσδιορίζει και επανασυνθέτει τις σχέσεις ανάμεσα σε έννοιες φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους όπως παράδοση – πειραματισμός, Ανατολή – Δύση, διαίσθηση – ορθολογισμός. Με το σχήμα ΄Mihalis Kalkanis Group΄ έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στο Summer Nostos Festival (SNFCC), τη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, και το Palma Jazz Festival της Ισπανίας.

Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία
Χορογράφος

Η Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία (γεν. 1998) ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως χορεύτρια, performer και χορογράφος και είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Η κινητική της πρακτική εστιάζει στα αισθητηριακά ερεθίσματα, στην προσπάθεια (effort) και το έργο (labor), καθώς και στη συνειδητότητα του σώματος μέσω της προσοχής και της συγκέντρωσης. Το 2021 ξεκίνησε την επιτελεστική της έρευνα για το project HOWEVER σε residency του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, όπου επικεντρώθηκε στην κουλτούρα του ίντερνετ και στις έννοιες της προσπάθειας και του έργου χρησιμοποιώντας readymade scores και εμπνεόμενη από μεθόδους εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμη, από το 2021 συνεργάζεται με τη Φωτεινή Σταματελοπούλου, με την οποία συμμετείχε ως συνδημιουργός και performer στο optimal soft στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση το 2022, ενώ έπειτα δημιούργησαν το καλλιτεχνικό ντουέτο VIGIL.

Δέσποινα Χαριτωνίδη
Εικαστικός

Η Δέσποινα Χαριτωνίδη (γεν. 1991) είναι γλύπτρια και performer που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Accademia di Belle Arti di Roma στην Ιταλία και του Hogeschool voor de Kunsten Utrecht στην Ολλανδία. Το έργο της κλίνει προς μια τάση απογύμνωσης των φυσικών και πρωταρχικών στοιχείων που βρίσκονται σε εργοτάξια αστικών κατασκευών. Επικεντρώνεται στην αναμόρφωση και τη μεταστοιχείωση αυτών των υλικών μέσω μιας διαδικασίας εξέτασης και πειραματισμού με τις ιδιότητές τους. H δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην έκθεση Art must be beautiful – Positionen der Performancekunst στο κέντρο τέχνης WELTKUNSTZIMMER στο Ντίσελντορφ, την Μπιενάλε Γλυπτικής Changwon στη Νότια Κορέα, στο Microclima-Cinema Galleggiante στη Βενετία, το υβριδικό πρόγραμμα Ανεξαρτησία στον καλλιτεχνικό  χώρο-εργαστήριο ΎΛΗ[matter]HYLE στην ΑΘΗΝΑ, το Παλαιό Ελαιουργείο στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας Initiator, Ελευσίς 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στο Γραφείο των Υδάτινων Κοινών στον οργανισμό ATOPOS cvc. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2021 ήταν υπότροφος στο Zentrum für Kunst und Urbanistik στο Βερολίνο και στο Westwerk Hamburg.

Ελένη Ρήγα

Η Ελένη Ρήγα είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια και πολιτιστική παραγωγός. Η πρακτική της εστιάζει στη διασταύρωση της οικολογίας και του φεμινισμού και στην πολιτική της φροντίδας. Έχει συνεργαστεί ως βοηθός επιμελήτρια στο κέντρο τέχνης Friart στην Ελβετία και ως βοηθός επιμέλειας στην documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ. Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στην 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επιπλέον, έχει εργαστεί στο τμήμα εκπαίδευσης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Palais de Tokyo στο Παρίσι. Ως ανεξάρτητη επιμελήτρια έχει συνεργαστεί με οργανισμούς τέχνης στην Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας 2022 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στο πρόγραμμα Tailor-Μade Fellowships του Onassis AiR στην Αθήνα, στο πρόγραμμα φιλοξενίας GENERATOR του κέντρου τέχνης 40mcube στη Ρεν και του ARCAthens στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα επιμελητικών σπουδών στο Paris 1 Panthéon–Sorbonne, καθώς και στο Konstfack University of Arts, Crafts and Design στη Στοκχόλμη. Το 2023 παρουσίασε το επιμελητικό πρόγραμμα Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών στον οργανισμό ATOPOS cvc πρόσκλησης του καλλιτεχνικού διευθυντή Βασίλη Ζηδιανάκη, στο πλαίσιο του #ΟccupyAtopos. Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά είναι μέρους του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών, το οποίο πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού ATOPOS cvc Βασίλη Ζηδιανάκη στην ανεξάρτητη επιμελήτρια Ελένη Ρήγα, στο πλαίσιο του #ΟccupyAtopos.

Atopos Unbound

Το Atopos Unbound είναι το καινούργιο διεθνές πρόγραμμα του ATOPOS cvc, που προτείνει νέους τρόπους συνδημιουργίας και συμπαραγωγής. Διατηρώντας στενή σύνδεση με τις βασικές κατευθύνσεις του ATOPOS cvc: τη βιωμένη εμπειρία, το τραύμα, τη μνήμη και τη σχέση μεταξύ σώματος, κοινωνικής δικαιοσύνης, μόδας/κοστουμιού και οικολογίας, το Atopos Unbound στοχεύει να διευρύνει τη διυποκειμενική προσέγγιση του οργανισμού σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς. Χωρίς να δεσμεύεται από τη φυσική υπόσταση – έδρα του οργανισμού, αυτό το πρόγραμμα θα αποκτά διαφορετικές μορφές σε κάθε συνεργασία. Μικρές εκδόσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις αλλά και εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, θα φιλοξενούνται στο συνεργαζόμενο ίδρυμα ή στο δημόσιο χώρο.

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ.

Photo Credit: Δέσποινα Χαριτωνίδη

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το φιλόδοξο και πολυδιάστατο φετινό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Ανακοινώθηκαν οι παραγωγές που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι παραστάσεις χορού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι μουσικές εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι θεατρικές παραστάσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το εικαστικό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους

[ad_2]

Source link