Current track

Title

Artist

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Χάρις Αλεξίου: Τα τραγούδια της ξενιτιάς

Written by on 27 Απριλίου 2020


Η ιστορία ξεκινάει 33 χρόνια πριν, όταν η Χάρις Αλεξίου ηχογραφεί ένα τραγούδι της ξενιτιάς με αφορμή ένα αφιέρωμα του BBC

Από εκείνο το αφιέρωμα γεννιέται η ιδέα για ένα ολόκληρο albumμε αυτό ακριβώς το θέμα. «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Επιλέγονται τα τραγούδια, ηχογραφούνται και αυτό θα ήταν ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει το 1987.

Εκείνη την εποχή όμως η Χάρις Αλεξίου δουλεύει, ηχογραφεί και κυκλοφορεί τρία albums. Το «Η Αγάπη είναι ζάλη» στα τέλη του 1986, την άνοιξη του 1987 αποτυπώνεται σε δίσκο η συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι και κυκλοφορεί το «Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια» και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η «Λεωφόρος της αγάπης» του Μάριου Τόκα με το θρυλικό «Εξαρτάται»

«Τα τραγούδια της ξενιτιάς» λοιπόν μένουν στο συρτάρι. Και μένουν εκεί τριάντα τρία  ολόκληρα χρόνια. Μέχρι σήμερα. Το 2020 που λόγω συνθηκών όλοι αρχίσαμε να σκαλίζουμε τα συρτάρια μας, τα άλμπουμς μας και τις αναμνήσεις μας. Κάπως έτσι συνέβη και με αυτό το άλμπουμ. Όπως μοιράστηκε και μοιράζεται αυτόν τον καιρό της φωτογραφίες της και τις αναμνήσεις της η Χάρις Αλεξίου στα socialmedia ανοίγοντας τα συρτάρια της έπεσε πάνω σε αυτές τις ηχογραφήσεις.

Ένας ολόκληρος δίσκος (γιατί στην πραγματικότητα αυτός είναι ένας δίσκος βινυλίου που απλά θα προσαρμοστεί στη νέα εποχή) ήταν εκεί και περίμενε. Ήρθε λοιπόν η ώρα «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» να κάνουν το ταξίδι τους.

Δέκα τραγούδια που κουβαλάνε μνήμη και χώμα μπαίνουν στο ψηφιακό πικάπ. Τραγούδια θρύλοι του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Παναγιώτη Τούντα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Λοΐζου και του Φώντα Λάδη, των Γεράσιμου Κλουβάτου, Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Δημήτρη Φραγκιουδάκη, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, των Γιάννη Βασιλόπουλου, Βαγγέλη Ατραΐδη και Νάκη Πετρίδη και το Παραδοσιακό Τζιβαέρι, βγαίνουν στον αέρα για πρώτη φορά τριάντα τρία χρόνια μετά την ημέρα που ηχογραφήθηκαν.

10 τραγούδια που ξενιτεύτηκαν λόγω συνθηκών, επαναπατρίζονται μετά από τρεις δεκαετίες με τη φωνή της Χάρις Αλεξίου.

Καλή ακρόαση.

Το album « ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ» κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες από την MINOS EMI/UNIVERSAL, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε όλα τα φυσικά καταστήματα πώλησης μουσικής.

https://HarisAlexiou.lnk.to/TaTragoudiaTisXenitiasPR

Περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια:

  1. Τζιβαέρι – Μουσική, Στίχοι Παραδοσιακό
  2. Μας Χώρισαν Οι Θάλασσες – Μουσική: Γεράσιμος Κλουβάτος, Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης & ΔημήτρηςΦραγκιουδάκης
  3. Βράχο Βράχο Τον Καημό Μου  – Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
  4. Μετανάστες – Μουσική: Μάνος Λοίζος, Στίχοι: Φώντας Λάδης
  5. Σαν Απόκληρος Γυρίζω – Μουσική, Στίχοι Βασίλης Τσιτσάνης
  6. Το Ψωμί Της Ξενητιάς – Μουσική: Γιάννης Βασιλόπουλος, Στίχοι: Νάκης Πετρίδης&Ευάγγελος Ατραϊδης
  7. Απ’ Την Πατρίδα Μακριά – Μουσική: Γεράσιμος Κλουβάτος, Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης
  8. Η Πουλημένη Στην Ξενητιά – Μουσική, Στίχοι Παναγιώτης Τούντας
  9. Στις Φάμπρικες Της Γερμανίας – Μουσική: Θεόδωρος Δερβενιώτης, Στίχοι: Κώστας Βίρβος
  10. Φεύγω Με Πίκρα Στα Ξένα – Μουσική, Στίχοι: ΣτέλιοςΚαζαντζίδης



Source link