Current track

Title

Artist

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι: Μια ταινία για τον έρωτα και τη λογοτεχνία από τον Σέρτζιο Καστελίτο

Written by on 9 Αυγούστου 2022


Ταξιδέψτε στο Παρίσι, εκεί όπου ο έρωτας μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ανά πάσα στιγμή για να σας αλλάξει τη ζωή! Μπερενίς Μπεζό και Σέρτζιο Καστελίτο πρωταγωνιστούν σε μια τρυφερή και αναπάντεχη ιστορία – ωδή στη δύναμη της λογοτεχνίας και της αγάπης.

Ο Βιντσένζο (Σέρτζιο Καστελίτο) μοιράζει τη ζωή του μεταξύ των καθηκόντων του στο βιβλιοπωλείο του σε μία γραφική γειτονιά του Παρισιού και της φροντίδας της έφηβης κόρης του, η οποία ζει απομονωμένη σε ένα δωμάτιο μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Η μικρή δείχνει να έχει παραιτηθεί από τη ζωή, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο και επικοινωνία με τους γύρω της, παρά τις προσπάθειες του πατέρα της.

Περιτριγυρισμένος από τις τόσες λογοτεχνικές ιστορίες που τόσο αγαπά, αλλά και ανήμπορος να αλλάξει την ψυχική κατάσταση της κόρης του, ο Βιντσένζο μοιάζει να περιμένει ένα θαύμα. Και το θαύμα αυτό έρχεται με τη μορφή της πληθωρικής, εκκεντρικής Γιολάντ (Μπερενίς Μπεζό), η οποία εισβάλλει μια μέρα στο βιβλιοπωλείο του σα σίφουνας και ανατρέπει την ήσυχη ζωή του.

Η Γιολάντ είναι εξωστρεφής ηθοποιός που επιτέλους έχει την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και το κυριότερο εντελώς αδιάφορη για τη λογοτεχνία και τα όσα εκείνη μπορεί να προσφέρει. Ο Βιντσένζο σιγά-σιγά θα συνηθίσει την ορμητική της ενέργεια και, όσο τη μυεί στον κόσμο της λογοτεχνίας, σαστισμένος αλλά και γοητευμένος θα παρασυρθεί σε μια δική του ιστορία γεμάτη εκπλήξεις και τρυφερότητα – και τελικά θα αρχίσει και πάλι να νιώθει ζωντανός.

«Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι» είναι μια γλυκιά, μελαγχολική, συγκινητική ιστορία – από αυτές στις οποίες ειδικευόταν ο μεγάλος Ιταλός μαέστρος του σινεμά, Έτορε Σκόλα. Ο Σκόλα υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, έχοντας υπογράψει αριστουργηματικές κωμωδίες και υπέροχα κοινωνικά δράματα. Ανάμεσα στις γνωστότερες ταινίες του είναι και τα «Είχαμε Αγαπηθεί Τόσο», «Βίαιοι, Βρώμικοι και Κακοί», για την οποία βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Καννών, «Μια Ξεχωριστή Μέρα», για την οποία βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, «Η Ταράτσα» και «Σπλέντορ», μεταξύ άλλων.

Το «Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι» είναι από τα τελευταία του σενάρια, αυτά που δεν πρόλαβε να γυρίσει ο ίδιος πριν τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 2016. Το σενάριο, με αρχικό τίτλο «Un Drago a Forma di Nuvola», αρχικά μετετράπη σε graphic novel από τον καλλιτέχνη Ίβο Μιλάτσο και έπειτα γράφτηκε εκ νέου, αυτή τη φορά για να πάρει τον δρόμο του προς τη μεγάλη οθόνη.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Σέρτζιο Καστελίτο, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που έχει εμφανιστεί σε σημαντικές δημιουργίες του ευρωπαϊκού σινεμά όπως «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, τον «Άνθρωπο των Αστεριών» του Τζιουζέπε Τορνατόρε, το «Ποιος να Ξέρει…» του Ζακ Ριβέτ, αλλά και την «Οικογένεια» του ίδιου του Έτορε Σκόλα.

Συνηθισμένος να ενσαρκώνει ιδιαίτερα εμβληματικές φιγούρες της ιταλικής ιστορίας – τον Άγιο Πίο, τον Λορέντζο Μιλάνι, τον Ένζο Φεράρι και τον Άλντο Μόρο μεταξύ άλλων- ο Καστελίτο αυτή τη φορά επιλέγει έναν ρόλο ενός φιλήσυχου, καλόκαρδου αλλά και αντικοινωνικού άνδρα, ο οποίος ζει σε μια ειδυλλιακή εκδοχή του Παρισιού, όμως στην πραγματικότητα έχει κλειστεί σε έναν στεγνό, γκρίζο δικό του κόσμο. Η δύσκολη πραγματικότητά του τον έχει κάνει να κρύψει βαθιά μέσα του τον ρομαντισμό του και τη λαχτάρα του για ζωή, τον έχει κάνει σχεδόν να υπνοβατεί.

Απέναντί του, άξια συμπρωταγωνίστρια η χαρισματική Μπερενίς Μπεζό, η υποψήφια για Όσκαρ και βραβευμένη με Σεζάρ για την πρωταγωνιστική ερμηνεία της στον «Αρτίστα» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Είναι η άφιξη του χαρακτήρα που υποδύεται, η οποία δίνει την απαραίτητη ώθηση στην ιστορία έτσι ώστε όλες οι πληγωμένες καρδιές να αποφασίσουν να δώσουν στη ζωή μια δεύτερη ευκαιρία.

Και όλα αυτά με φόντο το πάντα υπέροχο Παρίσι, ονειρικό, και ονειρικά γραφικό, σκηνικό για ένα τέτοιο σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι – ένα μέρος όπου όλες οι ευχές και επιθυμίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Ταυτότητα ταινίας

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι / Il materiale emotivo

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Καστελίτο
Σενάριο: Έτορε Σκόλα, Φούριο Σκαρπέλι, Σίλβια Σκόλα, Μάργκαρετ Ματσαντίνι, Σέρτζιο Καστελίτο
Πρωταγωνιστούν: Μπερενίς Μπεζό, Σέρτζιο Καστελίτο, Ματίλντα ντε Ανγκέλις, Κλεμεντίνο, Σάντρα Μίλο, Άλεξ Λατς

Χώρα: Ιταλία
Διάρκεια: 95 λεπτά



Source link