Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Το θαύμα: Το αστυνομικό θρίλερ του Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι

Written by on 19 Μαΐου 2022

[ad_1]

Η Weirdwave παρουσιάζει την ταινία «Το θαύμα» του Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι, ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ με αναπάντεχες θρησκευτικες προεκτάσεις, που έκανε μεγάλη εντύπωση στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου προβλήθηκε.

Υπόθεση

Στο πρώτο μέρος της ταινίας, μια 19χρονη μοναχή το σκάει από το απομονωμένο μοναστήρι της και περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας για κάποιον, καθώς πρέπει να τακτοποιήσει ένα σημαντικό προσωπικό της ζήτημα. Όμως η αναζήτησή της αποβαίνει άκαρπη. Η μέρα περνάει, και καθ’ οδόν για τη Μονή, η ζωή της νεαρής καλόγριας αποκτά μια τελείως αναπάντεχη τροπή.

Στο δεύτερο μέρος, ένας αστυνομικός επιθεωρητής ερευνά την τύχη της νεαρής μοναχής ιχνηλατώντας τα βήματά της και τις δραστηριότητές της κατά την περιήγησή της στην πόλη. Ο αστυνομικός δεν αφήνει τίποτε στην τύχη: πηγαίνει οπουδήποτε πήγε η καλόγρια, προσπαθώντας να ρίξει φως στο μυστήριο της τύχης της. Η υπομονή και η επιμονή του ανταμείβονται: ο επιθεωρητής θα ανακαλύψει θαυμαστά πράγματα…

Η ταινία γυρίστηκε στη γενέτειρά του σκηνοθέτη, τη Piatra Neamţ, μια μικρή πόλη της βόρειας Ρουμανίας, και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο ΜπόγκντανΤζορτζ Απέτρι χτίζει με δεξιοτεχνία το σασπένς, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται κάθε λεπτό τι θα συμβεί μετά.

© The East Company Productions

Αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του νέου ρουμανικού κινηματογράφου, ο Απέτρι που τα τελευταία 20 χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη (διδάσκει σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο Columbia), καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την προσοχή του θεατή, όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία, αλλά και με το βάθος της ταινίας του. Χρησιμοποιώντας τη δομή ενός κλασικού αστυνομικού θρίλερ, μέσα από 42 πλάνα, αφηγείται μια παράξενη ιστορία μυστηρίου, που αναφέρεται στη σύγκρουση Καλού και Κακού μέσα στους συνηθισμένους, καθημερινούς ανθρώπους, εντάσσοντας όμως αυτή τη δράση μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον της πατρίδας τους και δικής του, της σύγχρονης Ρουμανίας -με όλα τα προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της.

Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει πως η ταινία του δεν αντιπροσωπεύει το νέο ρουμάνικο κύμα στον κινηματογράφο, καθώς το τέλος της ξεφεύγει από το (νεο)ρεαλιστικό πλαίσιο του ρουμάνικου σινεμά, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της: «Το θαύμα». Πράγματι, η ταινία μιλά για τη δύναμη της πίστης, τον Θεό, ένα πραγματικό θαύμα, αλλά και για μερικά πολύ ανθρώπινα τέρατα…

Η ταινία όπου κι αν προβλήθηκε έκανε μεγάλη εντύπωση για την αισθητική, την αυθεντικότητα και τον πλούτο του μύθου της.

Στην Ελλάδα πρωτογνωρίσαμε τον Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι το 2010 στο 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όταν η ταινία του «Στις παρυφές» (Periferic /Outbound) απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Βραβεία

Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ της Βενετίας («Ορίζοντες»)
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας -Διεθνές Φεστιβάλ της Βαρσοβίας
Βραβείο των Κριτικών -Φεστιβάλ CinEast της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Λουξεμβούργο

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι
Σενάριο: Μπόγκνταν Τζορτζ Απέτρι
Ηθοποιοί: Ιοάνα Μπουγκαρίν, Εμάνουελ Πάρβου, Άνα Ουλάρου, Βάλι Ποπέσκου

[ad_2]

Source link