Current track

Title

Artist

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Το εγχειρίδιο του κακού: Μία ανθολογία φολκλόρ τρόμου από οχτώ διαφορετικές χώρες

Written by on 18 Δεκεμβρίου 2019


Οκτώ νέοι σκηνοθέτες από την Ευρώπη και την Αμερική, εραστές του είδους της ταινίας τρόμου, συνθέτουν σκηνές από τους δικούς τους τοπικούς θρύλους και παραμύθια που τους κράτησαν άγρυπνους τα βράδια. Μια φαντασμαγορική εξερεύνηση του μύθου και της λαϊκής παράδοσης, με ιστορίες εμπνευσμένες από τη σκοτεινή λαογραφία οχτώ διαφορετικών χωρών, μεταξύ των οποίον και η Ελλάδα. Οκτώ σκοτεινές φολκλόρ ιστορίες από τους σκηνοθέτες του «Νορβηγία», «Goodnight Mommy», «The Duke of Burgundy», «The Lure» κ.α.

Σκηνοθεσία:

Γιάννης Βεσλεμές, Πίτερ Στρίκλαντ, Ανιέσκα Σμοζίνσκα, Ασίμ Αχλουάλα, Καν Έβρενολ, Σεβερίν Φιαλά, Βερόνικα Φραντς, Κατρίν Γκέμπε, Κάλβιν Ρίντερ

Διάρκεια: 117’

Το Ελληνικό μέρος της ταινίας, με τίτλο Τι συνέβη στον Πανάγα τον Παγάνα;, σκηνοθετεί ο Γιάννης Βεσλέμες με τους Βαγγέλη Μουρίκη & Αντώνη Τσιοτσιόπουλο. Σε ένα απροσδιόριστο γεωγραφικά ελληνικό νησί, σε ένα εναλλακτικό 1984, κατά τη διάρκεια του χειμωνιάτικου παγανιστικού καρναβαλιού, ο Πανάγας και η συμμορία του, γελοίες ενσαρκώσεις του κακού, πέφτουν πάνω σε έναν πραγματικό φτωχοδιάβολο, σε ένα πλάσμα απ’ την Κάτω Μεριά, έναν Καλικάντζαρο. Κρυμμένος ανάμεσα στους μασκαράδες για πλάσμα ανθρώπινο θέλει να περάσει. Ο Πανάγας και το πιστό του τσιράκι, ο Πλακούντας, έχουν άλλα σχέδια για το μέλλον του πλάσματος. Ίσως απλά βλέπουν τα Χριστούγεννα με τον δικό τους τρόπο.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Γιάννη Βεσλεμέ

Ξεκίνησα να γράφω κάτι για το δωδεκαήμερο και τους καλικάντζαρους, και μετά άρχισα να γράφω κάτι για το παγανιστικό καρναβάλι. Και λίγο στο μυαλό μου ήρθαν αυτά τα δύο μαζί. Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι ιστορίες αυτές είναι γραπτές, όμως στην πραγματικότητα, αυτές ανήκουν στη προφορική παράδοση. Οπότε ακούς την ιστορία από κάποιον, τη διηγείσαι εσύ σε κάποιον άλλον λίγο διαφορετικά, κι αυτό το πράγμα πηγαίνει κάπου. Κι έτσι σκέφτηκα «ας πάρω κάποιες ελευθερίες» κι ας χρησιμοποιήσω τη δική μου φαντασία για να εμπλουτίσω, λίγο ταπεινά αλλά και λίγο ξεδιάντροπα τον μύθο. Έφτιαξα μια δική μου εκδοχή των Καλικάντζαρων, τη δική μου εκδοχή του παγανιστικού καρναβαλιού. Πήρα στοιχεία από την βόρεια Ελλάδα απ’ όπου κατάγομαι, αλλά και από τα νησιά. Κράτησα το ματσίσμο και την διονυσιακή επιθετικότητα και μπέρδεψα χωρίς μέτρο τον παγανισμό με την ορθοδοξία.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Γιάννης Βεσλεμές | Παραγωγή: Ant Timpson (Timpson Films) & Tim League (Drafthouse Films) | Co-producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος (Faliro House) | Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης (Πανάγας), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Πλακούντας), Βασίλης Καμίτσης (Καλικάντζαρος), Πάνος Παπαδόπουλος (Περιστέρης) | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης | Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης | Ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης | Κοστούμια: Αλκηστη Μάμαλη | Σκηνικά: Γιάννης Βεσλεμές | Μουσική: Felizol | Practical Fx Γιώργος & Ρούλης Αλαχούζος , Μιχάλης Σαμιώτης | Vfx Yafka, Ixor



Source link