Current track

Title

Artist

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Ο Peter Gabriel κυκλοφορεί το νέο τραγούδι «Panopticom» – Hit Channel

Written by on 8 Ιανουαρίου 2023


Ο Peter Gabriel ετοιμάζει το πρώτο άλμπουμ του μετά από 20 χρόνια.

Στην πρώτη πανσέληνο του 2023, ο Peter Gabriel κυκλοφόρησε το πρώτο νέο τραγούδι από το επερχόμενο άλμπουμ του «i/o».

«Το πρώτο τραγούδι βασίζεται σε  μία ιδέα πάνω στην οποία δουλεύω για να δρομολογήσω τη δημιουργία μίας απείρως επεκτάσιμης προσβάσιμης σφαίρας δεδομένων: Το “Panopticom”», εξηγεί ο Peter Gabriel.

«Αρχίζουμε να φέρνουμε σε επαφή μία ομάδα ομοϊδεατών που θα μπορούσαν να το υλοποιήσουν, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να δει καλύτερα τον εαυτό του και να καταλάβει περισσότερα από αυτά που πραγματικά συμβαίνουν», προσθέτει.

Στο «Panopticom» συμμετέχουν μακροχρόνιοι συνεργάτες του Peter Gabriel όπως ο μπασίστας Tony Levin, ο κιθαρίστας David Rhodes και ο ντράμερ Manu Katché, ενώ τη δική του πινελιά προσθέτει με το στοιχειωτικό ηλεκτρονικό ύφος του ο Brian Eno. Φωνητικά κάνει ο Ríoghnach Connolly των The Breath.

Οι στίχοι είναι του τραγουδιού, εν μέρει, εμπνευσμένοι από το εξαιρετικό έργο τριών ομάδων, της Forensic Architecture, της Bellingcat και της πρωτοποριακής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα WITNESS που συνίδρυσε ο Peter Gabriel.

Η κυκλοφορία του «Panopticom» την ημέρα της πρώτης πανσελήνου τη νέας χρονιάς δεν είναι τυχαία και όπως αρμόζει στον Peter Gabriel η προσέγγιση του στο «i/o» θα είναι λίγο διαφορετική από τα συνηθισμένα.

Οι σεληνιακές φάσεις θα καθορίσουν το πλάνο των κυκλοφοριών του για το 2023 και θα αποκαλύπτει ένα νέο τραγούδι σε κάθε πανσέληνο.

«Κάποια από αυτά για τα οποία γράφω αυτή τη φορά αφορούν την ιδέα ότι φαινόμαστε απίστευτα ικανοί να καταστρέψουμε τον πλανήτη που μας γέννησε και ότι αν δεν βρούμε τρόπους να επανασυνδεθούμε με τη φύση και τον κόσμο της φύσης θα χάσουμε πολλά», αναφέρει ο ίδιος.

«Ένας απλός τρόπος για να σκεφτούμε πού ταιριάζουμε σε όλα αυτά είναι να κοιτάξουμε ψηλά στον ουρανό… και το φεγγάρι πάντα με έλκυε», συνεχίζει.

Κάθε νέο τραγούδι που θα κυκλοφορεί θα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης. «Κοιτάξαμε τη δουλειά πολλών εκατοντάδων καλλιτεχνών», λέει ο Gabriel. Το εξώφυλλο του «Panopticom» κοσμεί το έργο «Red Gravity» του David Spriggs.

«Το θέμα της παρακολούθησης ήταν αυτό που με συνέδεσε με το έργο του David Spriggs, επειδή είχε κάνει ένα κομμάτι σχετικά με αυτό», σχολιάζει ο τραγουδιστής.

«Ο David κάνει αυτό το καταπληκτικό πράγμα χρησιμοποιώντας πολλά στρώματα διαφανειών, έτσι ώστε να προκύπτουν αυτές οι παράξενες δημιουργίες με πραγματική ένταση», σημειώνει.

«Ένα μέρος αυτού που κάνει είναι να φαντάζεται πώς θα μπορούσε να μοιάζει η τέχνη μερικά χρόνια στο μέλλον και στη συνέχεια να προσπαθεί να δημιουργήσει αναλόγως και νομίζω ότι το έκανε με μεγάλη επιτυχία σε αυτό το συγκεκριμένο έργο», περιγράφει.

Ο Peter Gabriel θα ξεκινήσει επίσης μία νέα περιοδεία αργότερα φέτος. Οι συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των συναυλιών στη Βόρεια Αμερική.



Source link