Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Ο Νίκος Ξυδάκης και η Βερόνικα Δαβάκη σε μία βραδιά με αγαπημένα τραγούδια

Written by on 7 Ιουνίου 2023

[ad_1]

Το «Μουσικό Κουτί» του Νίκου Ξυδάκη στην ΕΡΤ1.

Ένα εμβληματικό «Μουσικό Κουτί» ανοίγει την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ1.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη σε μία βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, το οποίο καλύπτει πάνω από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς αναζήτησης και δημιουργίας.

Στην παρέα τους, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη και οι μουσικοί Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Νίκος Παραουλάκης, για να τραγουδήσουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του δημιουργού.

Διαφήμιση

Το «Μουσικό Κουτί» του Νίκου Ξυδάκη ξεκινάει από το «Στο Σου-Μι-Τζού Κάποια Βραδιά» και «Το Συνεργείο» και φτάνει μέχρι τον «Ιλισό», την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Άσωτο Καιρό».

«Ερωτικό»: Οι μοναδικοί στίχοι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη συνάντησαν την υπέροχη μουσική του Νίκου Ξυδάκη στο τραγούδι που ερμήνευσε, σε πρώτη εκτέλεση, η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Εδώ το ακούμε σε μία εξίσου μοναδική ερμηνεία από τη Ρένα Μόρφη.

Ο Νίκος Ξυδάκης έχει μελοποιήσει με το εντελώς δικό του μουσικό ύφος και έναν ήχο που διαρκώς εξελίσσεται, τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και πολλών μεγάλων ποιητών, από τη Σαπφώ, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Γεώργιο Βιζυηνό μέχρι τον Διονύση Καψάλη και τον Μιχάλη Γκανά.

Γεννήθηκε στο Κάιρο και εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μίας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963, στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου.

«Είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες σχετικά νωρίς και ήθελα να γίνω ζωγράφος, αλλά μπήκε άμεσα η μουσική και με κέρδισε», λέει ο μουσικοσυνθέτης στο «Μουσικό Κουτί».

«Στο Σου-Μι-Τζού Κάποια Βραδιά»: Σε στίχους Μιχάλη Γκανά, το τραγούδι σε μουσική Νίκου Ξυδάκη, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο συνθέτης.

Εδώ το ακούμε από την παρέα του «Μουσικού Κουτιού», σε μία ξεχωριστή εκτέλεση.

Ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978 με την «Εκδίκηση Της Γυφτιάς» σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη, ένα δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας.

«Υπήρχε αυτή η ρετσινιά με εμάς τους Αιγυπτιώτες ότι ήμασταν λίγο κοσμοπολίτες και λίγο αφ’ υψηλού και αυτό έκανε τον Ρασούλη να μου λέει ότι εγώ έπρεπε να διαβάζω Προυστ και να πίνω νεσκαφέ», θυμάται.

«Έτσι πικάρισα και ένα βράδυ κάθισα στο πιάνο και έγραψα ένα τσιφτετέλι χωρίς λόγια. Όταν το άκουσε ο Ρασούλης έγραψε αμέσως τα λόγια και έτσι γεννήθηκε η “Εκδίκηση της γυφτιάς”», εξηγεί ο Νίκος Ξυδάκης.

Διαφήμιση

«Οι Μάγκες Δεν Υπάρχουν Πια»: Σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Νίκου Ξυδάκη, το τραγούδι σφράγισε με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του ο Νίκος Παπάζογλου.

Στο «Μουσικό Κουτί» το ερμηνεύουν οι Νίκος Ξυδάκης, Βερόνικα Δαβάκη, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Νίκος Παραουλάκης με τη συνοδεία του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.

Το «Μουσικό Κουτί», που έχει κερδίσει το πιο δυνατό χειροκρότημα και την αγάπη των τηλεθεατών, συνεχίζει για τρίτη σεζόν το περιπετειώδες ταξίδι του.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, με το ίδιο πάθος και την ίδια λαχτάρα, ενώνουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπου όλα χωράνε και όλα δένουν αρμονικά.

Το «Μουσικό Κουτί» υποδέχεται καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και τιμά τους δημιουργούς που με τη μουσική και τον στίχο τους έδωσαν νέα πνοή στο ελληνικό τραγούδι.

Ενώ για πρώτη φορά φέτος οι «Φίλοι του Κουτιού» έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τα special επεισόδια της εκπομπής.

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1.

[ad_2]

Source link