Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Μήνας Μαύρης Ιστορίας: Προβολή της ταινίας «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Written by on 21 Φεβρουαρίου 2023

[ad_1]

Η ταινία «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο/A Raisin in the Sun» βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε στο Μπροντγουέι. Οι πρωταγωνιστές, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια ΜακΝιλ, προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους.

Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, επειδή ήταν «πολιτισμικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική».

Η ταινία:

Στο Σικάγο του 1960 μια οικογένεια Αφροαμερικανών ζει στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Ελπίδα για όλους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από ασφαλιστική εταιρεία. Όμως, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για τα διαφορετικά όνειρα που κάνει ο καθένας τους σχετικά με το μέλλον.

Ένα Σταφύλι στον Ήλιο/A Raisin in the Sun
Σκην. Ντάνιελ Πέτρι
Παραγ. 1961
Διάρ. 128’

Την ταινία θα προλογίσει ο Jerome Kaluta

Ο Jerome Kaluta, είναι τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Κονγκό. Η μουσική του συνδυάζει τις Αφροευρωπαϊκές επιρροές του με funk, soul, reggae και disco. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Κακλέα, Φωκά Ευαγγελινό, Δήμητρα Παπαδοπούλου, κ.α. ενώ έχει συμμετάσχει και σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Πρώτος προσωπικός του δίσκος του το AFROGRECO, που αποτελείται από 11 τραγούδια, τραγουδισμένα σε 5 γλώσσες και που κυκλοφόρησε από το ομώνυμο δισκογραφικό του label.

Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» είναι μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ανάμνηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Έχει τις ρίζες της το 1926 όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον μαζί με την Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των νέγρων, αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως «Negro History Week». Με τα χρόνια και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αναγνωρίστηκε όλος ο Φεβρουάριος ως μήνας για την ιστορίας των μαύρων. Σήμερα, ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», αγκαλιάζει όλες τις κοινότητες των μαύρων σε ολόκληρο τον κόσμο στον κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού.

[ad_2]

Source link