Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[ad_1]

«Θέατρο μαζί» και τον Απρίλιο με δύο πρεμιέρες σε δύο νέες παραγωγές που έρχονται στις σκηνές του ΚΘΒΕ αλλά και με την «κάθοδο» του θεάτρου στην Αθήνα, στο Θέατρο Παλλάς, με το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Βίρα τις άγκυρες» σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή Αστέριου Πελτέκη -μία παράσταση που παρακολούθησαν περισσότεροι από 25.000 θεατές στη Θεσσαλονίκη-.

Δύο πρεμιέρες: Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που πραγματεύεται τη διαμάχη του Καλού με το Κακό και το αν ο άνθρωπος θα πρέπει ν’ αλλάξει χαρακτήρα για να επιβιώσει, ή θα πρέπει να προσπαθήσει ν’ αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει καλύτερο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Και ένα ρομαντικό δράμα για την πρωταρχική δύναμη των συναισθημάτων αλλά και την υποκρισία του συστήματος, το «Ρωμαίος και Αννέτα» του Ζαν Ανούιγ – του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού που για πρώτη φορά ανεβαίνει έργο του στο ΚΘΒΕ- σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου.

Νέες παραγωγές, σημαντικοί δημιουργοί, νέοι συνεργάτες αλλά και αξιόλογες παραστάσεις που συνεχίζουν να παρουσιάζονται στις σκηνές του ΚΘΒΕ κι επιτυχημένες παραγωγές που έρχονται στην Αθήνα, ολοκληρώνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεάτρου για τον μήνα Απρίλιο. Ένας μήνας με μεγάλο εύρος επιλογών για όλο το θεατρόφιλο κοινό.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων Απριλίου:

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Πρεμιέρα: Σάββατο 06|04|2024

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» είναι η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ που έρχεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Είναι η πρώτη συνεργασία του σκηνοθέτη με το ΚΘΒΕ και η πρώτη φορά που ο ίδιος σκηνοθετεί έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ.

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν», ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δεν δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα.

Ο Μπρεχτ γράφει ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη και ο ίδιος εξόριστος, εκτός Γερμανίας. Μέσα από την παραβολή, την αλληγορία, την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας, της καλοκάγαθης πόρνης Σεν Τε από το Σε Τσουάν, καταδεικνύει την ανθρώπινη φύση που πάλλεται ανάμεσα στο καλό και το κακό, τη λογική και το συναίσθημα, την εσωτερική παρόρμηση και τις κοινωνικές επιταγές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, Σκηνικά: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Kίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Βοηθός σκηνοθέτις – Δραματολόγος: Κορίνα Βασιλειάδου, Βοηθός σκηνογράφου: Μανώλης Ψωματάκης, Βοηθός ενδυματολόγου: Σόνια Καϊτατζή, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Οδηγός σκηνής: Marleen Verschuuren, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
  • Β’ Βοηθός σκηνοθέτη, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Ελίνα Τσιομπαρτζή
  • Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου (Κυρία Μι Τσου), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Κυρία Σιν), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Σεν Τε), Ελένη Θυμιοπούλου (Οικογένεια: Γυναίκα), Στέλιος Καλαϊτζής (Οικογένεια: Άντρας), Γιάννης Καραμφίλης (Τρίτος θεός), Άγγελος Καρανικόλας (Άνεργος), Νίκος Κουσούλης (Οικογένεια: Ανιψιός, Παιδί & Ιερέας, Επιστάτης), Νίκος Μήλιας (Σουν), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Οικογένεια: Ανιψιά), Βασίλης Μπεσίρης (Αστυνομικός), Δημήτρης Ναζίρης (Οικογένεια: Παππούς), Μπέττυ Νικολέση (Κυρία Γιανγκ), Ιωάννα Παγιατάκη (Γριά έμπορος χαλιών), Ορέστης Παλιαδέλης (Βανγκ), Γιώργος Παπαδάκος (Οικογένεια: Ανιψιός, παιδί), Βασίλης Παπαδόπουλος (Σου Φου), Ιωάννα Πιατά (Οικογένεια: Κουνιάδα), Χρίστος Στυλιανού (Μαραγκός), Στέργιος Τζαφέρης (Δεύτερος θεός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πρώτος θεός)
  • Έκτακτη αντικατάσταση: Λουκία Βασιλείου, Χρήστος Τσάβος, Γιάννης Τσεμπερλίδης
  • Μουσικοί επί σκηνής: Δάνης Κουμαρτζής (κιθάρα), Αμαλία Σάνη (τσέλο), Κατερίνα Ταβλαδωράκη (κλαρινέτο)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο: 20.30
Κυριακή: 19.00

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
«Ρωμαίος και Αννέτα» του Ζαν Ανούιγ
Σκηνοθεσία: Άννα Φόνσου
Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ο έρωτας είναι αυτός που κυριαρχεί στη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ που έρχεται το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου.

Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θα θυμίσει στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα. Η Άννα Φόνσου βάζει τη σκηνοθετική της σφραγίδα στο αγαπημένο έργο του Αλέξη Σολομού, τη μετάφραση του οποίου είχε κάνει ο ίδιος, για αυτό και η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

Είναι η πρώτη φορά που το ΚΘΒΕ ανεβάζει έργο του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού. Ένα έργο εξαιρετικής μαεστρίας, που με σαρκαστική διάθεση αναμετριέται με την απόγνωση και την απελπισία των χαρακτήρων του.

Ο «Ρωμαίος και Αννέτα» γράφτηκε το 1945. Ο Ζαν Ανούιγ επαναφέρει στο κείμενο αυτό, βασικούς προβληματισμούς του: την πάλη ανάμεσα στην ελευθερία και την κοινωνία, στο άτομο και τους θεσμούς, στην πρωταρχική δύναμη των συναισθημάτων. Στη ζωή που επιμένει και στον θάνατο που καραδοκεί δίπλα στην ανυποχώρητη δύναμη του έρωτα. Ποιος είναι ο δρόμος που απομένει στον άνθρωπο που αντιστέκεται; Που οδηγούν τα απανωτά «όχι» στον συμβιβασμό και στον κομφορμισμό;

*Κατάλληλο για θεατές άνω των 12 ετών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Μετάφραση: Αλέξης Σολομός, Σκηνοθεσία: Άννα Φόνσου, Κοστούμια: Άννα Φόνσου, Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά, Μουσική: Γιώργος Ανδρέου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βίντεο: Βαλλεντίνα Κόπτη, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
  • Οι μουσικές του Γιώργου Ανδρέου είναι απόσπασμα από τη Σουίτα για έγχορδα «Αθανασία»
  • Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Έφη Δρόσου (Μητέρα), Χρύσα Ζαφειριάδου (Αννέτα), Αίγλη Κατσίκη (Τζούλια), Νίκος Νικολάου (Πατέρας), Γεράσιμος Σοφιανός (Φρέντερικ), Δημήτρης Τσιλινίκος (Ταχυδρόμος), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Λουκιανός)
  • Έκτακτη αντικατάσταση: Χριστίνα Κωνσταντινίδου

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ
«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα
Πρεμιέρα: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Για δέκα μόνο παραστάσεις

Το ΚΘΒΕ «βάζει πλώρη» τον Απρίλιο για το Θέατρο Παλλάς, στην Αθήνα, με το εμβληματικό έργο των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Βίρα τις άγκυρες», σε ένα φαντασμαγορικό, λαμπερό ανέβασμα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Θεσσαλονίκη – την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 25.000 θεατές- και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, το «Βίρα τις άγκυρες» συνεχίζει στο Θέατρο Παλλάς με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.

Μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό από το πρώτο ανέβασμά του, παρουσιάζεται τώρα από το ΚΘΒΕ- με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης- μέσα από μια νέα οπτική της παράστασης που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό. Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου, Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας, Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου -Αναστασία Κελέση, Οργάνωση παραγωγής: Χριστόφορος Μαριάδης, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
  • ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Σπύρος Δαμάσκος, Στρατός), Μαίρη Ανδρέου (Ούγκα Ζαλούκγα), Νικολέττα Βλαβιανού (Παυλίνα Δαμάσκου, Σμαρώ Μπιζάνη), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Γιάννης Ρούμπος, Αρμάνδος Α΄, Δεξιός, Ταρζάν), Δημήτρης Διακοσάββας (Μάκης Αλεβίζος, Δημήτριος Κοτοπούλης, Σταθμάρχης, Γαστόν Α΄, Ηθοποιός, Καφετζής, Ηθοποιός Α΄), Ζωή Ευθυμίου (Κοπέλα), Παντελής Καναράκης (Ζανό), Νίκος Καπέλιος (Σκηνοθέτης), Αγγελική Κιντώνη (Μάμπο), Θάνος Κοντογιώργης (Μαντάς), Άννα Κυριακίδου (Στρατός, Νέα γυναίκα), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ελένη Κοτοπούλη, Μαίρη Ντόλι), Τατιάνα Μελίδου (Τζένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Κώστας, Τεχνικός, Αρμάνδος B΄, Λογοκριτής, Αριστερός, ΕΑΜίτης), Χριστίνα Μπακαστάθη (Νοσοκόμα 1), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ροζαλία), Κώστας Σαντάς (Αντώνης Σταυρόπουλος, Ηθοποιός Κοσμογονίας), Σπύρος Σαραφιανός (Κώστας Πυργιώτης, Στέφανος Κανδύλης), Εύη Σαρμή (Μαρίκα Κοτοπούλη), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Καίτη Βίβα, Ηθοποιός Α΄, Κυρία Γ΄), Ορέστης Τζιόβας (Λάμπρος Ρινάλδης, Γιώργος Σαράντος), Θάνος Φερετζέλης (Λογιστής, Γαστόν Β΄, Αστυνόμος, Λογοκριτής, Καφετζής), Ανδριάνα Χαλκίδη (Χαρούμενη βδομάδα, Μάμπο)
  • Χορεύουν οι: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση
  • Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο), Μαριάνθη Θεμελή, Αλέξιος Φούρκας (τρομπέτα), Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο), Αλέκος Παπαδόπουλος (ντραμς), Ορφέας Κάνουρας (μπουζούκι), Σπύρος Μελισσανίδης (ακορντεόν)
  • Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς & Πασχάλης Τερζής

Διάρκεια παραστάσεων: Παρασκευή 19/4/2024 έως και Κυριακή 28/4/2024

Ώρες παραστάσεων:
Tρίτη: 20.30, Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 19.00

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ:

Η αγαπημένη του κυρίου Λιν

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel
Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Λυκόφως»
Σκηνοθεσία: Guy Cassiers
Eρμηνεία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ, σκηνοθετεί τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν».

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, καθοδηγεί τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, με όχημα μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας και το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.

Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Συγγραφέας: Philippe Claudel
  • Μετάφραση: Ασπασία Σιγάλα
  • Σκηνοθεσία: Guy Cassiers
  • Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
  • Διασκευή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
  • Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος
  • Σχεδιασμός Video: Bram Delafonteyne – Sibilylle Meder
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλια Κόη
  • Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης
  • Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
  • Production Manager Toneelhuis.: Tanja Vranchen Vrancken
  • Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως: Βίκτωρ Berkan
  • Technical Director Toneelhuis: Diederik Hoppenbrouwers
  • Video Art: Klaas Verpoest
  • Βοηθοί Παραγωγής : Ξένια Καλαντζή – Πανούτσι Μαργέλος
  • PR & Communication Manager Lykofos για την Θεσσαλονίκη: Μαργαρίτα Σίσιου
  • PR & Communication Manager Lykofos για την Αθήνα: Άρης Ασπρούλης
  • Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00

ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη
Μία τρελή… τρελή… τραγωδία
Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το έργο «Πήρε τη ζωή στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μια τρελή… τρελή… τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.

«To έργο παρουσιάζει τρεις περιπτώσεις ανθρώπων: ένας ψυχοθεραπευτής ως εκπρόσωπος της Επιστήμης, ένας θεατρικός συγγραφέας ως εκπρόσωπος της Τέχνης και, τέλος, μια διαφημίστρια ως εκπρόσωπος της Επικοινωνίας. Και οι τρεις είναι διαχειριστές του λόγου και της εικόνας, διανοούμενοι και επιτυχημένοι. Απέναντί τους, ένας μοναχικός άνθρωπος, η Φωτεινή, που δεν ξέρει να διαχειρίζεται τίποτα, εκτός ίσως από τη φαντασία και τις αναμνήσεις της». Έτσι περιγράφει ο Βασίλης Κατσικονούρης το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της», που έγραψε το 2006-2007. Στη συνέχεια αναφέρει ότι το «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» θα μπορούσε να θεωρηθεί το τρίτο έργο μιας τριλογίας που ξεκινά με το «Γάλα» και συνεχίζεται με τους «Αγνοούμενους – μια ενδιαφέρουσα ζωή», στην οποία θα έδινε τον τίτλο «Η τριλογία των ανυπεράσπιστων».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα, Σκηνικά: Φρόσω Λύτρα, Δανάη Πανά, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Πρωτότυπη μουσική: DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας), Χορογραφία-επιμέλεια κίνησης-βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κελέση, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
  • Τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στη σκηνική σύνθεση της παράστασης είναι δημιουργίες του εικαστικού καλλιτέχνη Στέλιου Γαβαλά
  • Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Άννα Ευθυμίου (Βέρα), Φαίη Κοκκινοπούλου (Φωτεινή), Δημήτρης Σιακάρας (Αντρέας), Νίκος Τσολερίδης (Κάρολος)
  • Χορεύτρια επί σκηνής: Αναστασία Κελέση

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 19.30 & 21.15
Κυριακή: 19:00

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»
Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΘΒΕ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, συνεχίζεται με επιτυχία, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη.

Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Το έργο του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου αναφέρεται στην χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές – Σμυρνέικο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό.

Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε “στ’ αλήθεια”, αλλά “πειράζοντας” κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.

Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια – ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέικα, Παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας).

Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ερμηνεύτριες του Τραγουδιού και μία ηθοποιός:
– Την “παλιά” ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, τραγουδίστρια από τις σημαντικότερες του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού.
– Την “νεότερη” ερμηνεύει η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς του Τραγουδιού μας.
-Την κόρη- αφηγήτρια υποδύεται η Παναγιώτα Βιτετζάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου, Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Video & graphics: Mike Rafail, Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
  • Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν
  • Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες: Ελένη Τσαλιγοπούλου- Κορίνα Λεγάκη
  • Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις)
  • Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού
  • Μουσικοί επί σκηνής: Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00- 21:00
Κυριακή: 19:00

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Fake Newsical. Π@ραμυθομπερδέματα!»
Κείμενο: Στάθης Παχίδης- Σταυρούλα Παγώνα
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή

Η ευφάνταστη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!» συνεχίζεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή.

Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;;;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
Αλήθεια ή ψέματα πως ο κακός Λύκος έχει γίνει Vegan;
Αλήθεια ή ψέματα ότι το Τέρας προσέλαβε imagemakers για να τον κάνουν… Πεντάμορφο;
Αλήθεια ή ψέματα πως ο Ηρακλής είχε και 13ο άθλο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Σταχτοπούτα έβαλε βαμβάκι στο γοβάκι για να της εφαρμόζει τέλεια;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Ωραία Κοιμωμένη φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου;
Αλήθεια ή ψέματα ότι οι Πρίγκιπες έχουν εξαφανιστεί από όλα τα παραμύθια;

Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι ισχυροί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αποφασίζει να δράσει και καλεί το αρχιλαγωνικό… τον Ντετέκτιβ Ρεβιθούλη που με τη βοήθεια της Τεχνολογίας και της… μαμάς του καλείται να λύσει το μυστήριο της διάδοσης των Fakenews!

Με συνεχείς ανατροπές, γέλιο, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα… ξετυλίγεται μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου – μέχρι και GPS έχουμε για να μη χαθούμε. Ως video-guest εμφανίζονται ο youtuber… Panos Dent και η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ρούλα Μανισάνου ως Νονά της Σταχτοπούτας!

Μα να εξαφανιστούν όλοι οι Πρίγκηπες;;;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών- Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Στάθης Παχίδης, Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών: Σταυρούλα Παγώνα, Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή, Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά, Eνορχήστρωση -Μουσική παραγωγή- Ηχοληψία: Γιώργος Πεντζίκης, Κίνηση- Χορογραφίες: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Σύμβουλος κινησιολόγου: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Video Graphics: Mike Rafail, Video: Άντα Λιάκου, Κατασκευή ιστοσελίδας: Ecolapsis, Επιστημονική συνεργάτιδα ΑΠΘ: Αναστασία Κατσαουνίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Μαλγαρινού, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Οδηγός σκηνής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
  • Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Αβραμάκη (Μαμά Ντεντέκτιβ), Λευτέρης Αγγελάκης (Γιαγιά 2, Μπριζόλας Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 2, Βάτραχος, Κουδούνι), Πελαγία Αγγελίδου (Ψητοπώλης, Προϊσταμένη Νοσοκόμα, Βάτραχος, Νταίζη Φουσκοχείλη), Μάνος Γαλανής (Γιατρός, Πελάτισσα 2, Χάρης Τούμπανος, Πρίγκιπας), Ελένη Γιαννούση (Πεντάμορφη, Κακιά Αδελφή Σταχτοπούτας), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Σταχτοπούτα, Ξυπνητήρι Ντριν), Θανάσης Δισλής (Γιαγιά Γ, Μπέικον Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 2, Μπάμπης Σιφώνης, Βάτραχος), Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Ντεντέκτιβ), Μάρα Μαλγαρινού (Καρακακιά Αδελφή Σταχτοπούτας, Ξυπνητήρι, Κούκος, Βατραχοπριγκίπισσα, Κοκκινοσκουφίτσα), Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Άβουλη Αδελφή Σταχτοπούτας, Ξυπνητήρι Digital, Βάτραχος), Δημήτρης Σακατζής (Κακός Λύκος, Πατέρας της Πεντάμορφης), Γιώργος Σφυρίδης (Τέρας, Πελάτισσα 3), Ελευθερία Τέτουλα (Ωραία Κοιμωμένη, Πινόκιο, Πελάτισσα 1), Γιάννης Τσάτσαρης (Ηρακλής), Γιάννης Τσιακμάκης (Αρχιγιαγιά, Πιτόγυρος Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 1, Λίνος Τσουλούφης, Βάτραχος), Μανώλης Φουντούλης (Μπάτλερ).
  • Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν: ο youtuber Panos Dent και στον ρόλο της Νονάς της Σταχτοπούτας η Ρούλα Μανισάνου.

Ώρες παραστάσεων
Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00

Κάτω Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου
ΔΡΑΣΗ – ΒΡΕΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ!»
Για βρέφη από την ηλικία των 8 μηνών έως 3 ετών με τους γονείς/συνοδούς τους

«Από το δωμάτιο στο σαλόνι», μία παράσταση – έκπληξη, η οποία απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως παιδιά 3 ετών αλλά και σε θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την μοναδική θεατρική εμπειρία, παρουσιάζεται κάθε Σάββατο, στις 12.00, στο Κάτω Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου και η Ελένη Γιαννούση, που είχαν την ιδέα και σκηνοθετούν την παράσταση, μας ξεναγούν στον μαγικό κόσμο του σπιτιού όταν σβήνουν τα φώτα, μέσα από τα μάτια ενός βρέφους, με μαγικές μελωδίες από τη δημιουργό Ιόλη Ρώσσιου που αναπαράγονται ζωντανά από την ηθοποιό Ηλέκτρα Γωνιάδου.

Τι συμβαίνει όταν σβήνει το φως και μένουμε στο ημίφως λίγο πριν τον ύπνο; Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;

Το μελωδικό τραγούδι της μαμάς, οι σκιές στον τοίχο που μαλακώνουν σε ένα παιχνίδισμα με τα δάχτυλα και το αγαπημένο κουνελάκι συμμαχούν στο ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου του σπιτιού. Τα πράγματα περπατάνε-πηδάνε-πετάνε, τα έπιπλα παράγουν μουσική, η μπανιέρα γίνεται βυθός και το μικρό παιδί μέσα από τη φαντασία παραδίδεται σιγά σιγά στην ηρεμία του ύπνου.

Ένα ταξίδι όπου πρωταγωνιστής είναι το σώμα και η φωνή του ερμηνευτή μια παράσταση μέσα από τα μάτια ενός βρέφους.

Μετά την παράσταση ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Σύλληψη ιδέας- Σκηνοθεσία: Φωτεινή Βελκοπούλου- Ελένη Γιαννούση, Μουσική Σύνθεση: Ιόλη Ρώσσιου, Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
  • Διανομή: Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου

Ώρες παραστάσεων
Κάθε Σάββατο στις 12.00

[ad_2]

Source link