Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

«Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του»: Προβολή του ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Ίριδα

Written by on 6 Απριλίου 2023

[ad_1]

Συνεχίζεται για μία ακόμη εβδομάδα το φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός, ο Θεατρικός και ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.).

Την Κυριακή 9/4 στις 20:00 στον κινηματογράφο Ίριδα, θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του», των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.

Σύνοψη

Στα μέσα της δεκαετίας το ’80 οι εκδόσεις Αιγόκερως σχεδίαζαν ένα περιοδικό για τον κινηματογράφο και το θέατρο (το οποίο τελικά δεν ευδόκησε), όπου σαν βασικό θέμα θα ήταν μια συζήτηση, με μορφή αμοιβαίας συνέντευξης, ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες του αντίστοιχου χώρου. Για το πρώτο τεύχος επιλέχθηκαν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αδιαμφισβήτητα οι κορυφαίες προσωπικότητες του τότε κινηματογρά φου μας, από τους βασικούς πρωτεργάτες και στυλοβάτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έτσι ένα καλοκαιρινό βράδυ ο Αντώνης Κόκκινος και ο Γιάννης Σολδάτος κάθισαν με τους δυο τους στο σπίτι του Αγγελόπουλου στο Μάτι και μαγνητοφώνησαν μια τρίωρη συζήτηση των δύο, μέσα στα πλαίσια που τους τέθηκαν, για να ενταχθεί αυτή στο περιοδικό. Ξετυλίχθηκε εκεί η κοινή και από κάποιο σημείο και μετά εντελώς αντιθετική τους πορεία, που ξεκίνησε από τα χρόνια του Παρισιού και συνεχίστηκε με εκείνη την θεαματικά ναυαγισμένη ιστορία να στήσει ο Αγγελόπουλος την πρώτη του ταινία, αυτή για τους Φίρμινγξ, με βοηθό τον Παναγιωτόπουλο, για να καταλήξει ο καθένας στο δικό του, ιστορικό πια έργο. Η ξεχασμένη για τριάντα πέντε χρόνια συζήτηση βρέθηκε, τόσο οι κασέτες, όσο και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, τώρα που οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί μας έχουν φύγει από τη ζωή. Αυτή η συζήτηση είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο και για την έως τότε στάση και πορεία των δύο δημιουργών, για το σχεδια σμό του μελλοντικού τους έργου, για την οντότητα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα. Ο λόγος των δύο δημιουργών αποτελεί και τον βασικό πυρήνα γύρω από τον οποίο θα στραφεί η ταινία.

Ταυτότητα ταινίας
Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του

Σενάριο/ Σκηνοθεσία/ Έρευνα: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛ∆ΑΤΟΣ
∆ιεύθυνση φωτογραφίας: ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΗΛΙΟΥ
Ηχοληψία/ Σχεδιασμός ήχου: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΑΛΟΣ
Οπερατέρ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΤΙΚΑΣ, ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΣΟΥ
Ηλεκτρολόγος: ΧΑΡΗΣ ΠΟΥΡΝΙΑΣ
Έρευνα/ Βοηθός σκηνοθέτης: ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΟΛ∆ΑΤΟΣ
Make-up artist: ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ Line producer: Α∆ΑΜΑΝΤΙΑ ΦΥΤΙΛΗ
Παραγωγός: ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Παραγωγή: aNaV PRODUCTIONS, EKK, ΕΡΤ 

Συμμετέχουν οι | με αλφαβητική σειρά 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ GSC/ AFC, Κινηματογραφιστής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΦΕΑΣ, Σκηνοθέτης
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥ∆ΕΛΗΣ, Συγγραφέας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ, Σκηνοθέτις/ Σεναριογράφος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ∆ημοσιογράφος/ Κριτικός κινηματογράφου
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙ∆ΗΣ
, Κινηματογραφιστής 
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΤΣΙΚΗ, Ηθοποιός 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ, ∆ημοσιογράφος
MAΡΙΑ KOMNHNOY, Πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος/ Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
, Καθηγητής Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο Πατρών
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ, Συγγραφέας/ Σεναριογράφος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙ∆ΗΣ, Σκηνοθέτης/ Σεναριογράφος/ Παραγωγός
ΦΟΙΒΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
, Παραγωγός
ALIX ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ζωγράφος
ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΕΝΤΖΗΣ, Σκηνοθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΟΪΛΗΣ, ∆ημοσιογράφος/ Κριτικός κινηματογράφου
ΣΥΛΛΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ, Σκηνοθέτης
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ, Σκηνοθέτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΕΝΤΖΟΣ GSC, Κινηματογραφιστής

Έτος παραγωγής: 2022
Χώρα παραγωγής: ΕΛΛΑ∆Α
Format: DIGITAL 4K
Διάρκεια: 76:21
Γλώσσα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το παρόν Έργο χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Αντώνης Κόκκινος

Ο Αντώνης Κόκκινος είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου και παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Νίκο Νικολαΐδη, Θανάση Ρεντζή κ.ά.. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το Τέλος εποχής, απέσπασε οχτώ κρατικά βραβεία και συμμετείχε σε περισσότερο από 40 φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές στην κρατική και στην ιδιωτική τηλεόραση, ενώ επίσης και υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός για πολλά χρόνια σε εκπομπές με θέμα τον κινηματογράφο, τον λόγο και τη μουσική. Παράλληλα ασχολήθηκε με την κινηματογραφική εκπαίδευση, ως καθηγητής σε ιδιωτικές σχολές. Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου στις φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας.

Γιάννης Σολδάτος

Ο Γιάννης Σολδάτος γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι ο συγγραφέας της Ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου και διευθυντής-ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Αιγόκερως. Έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του: Στον αστερισμό του Κριού (μυθιστόρημα), Αλέξης Δαμιανός (κριτική βιογραφία), Το αίνιγμα (μυθιστόρημα), Θανάσης Βέγγος, ένας άνθρωπος παντός καιρού (βιογραφία), Οδύσσειες σωμάτων στο έργο του Νίκου Κούνδουρου (βιογραφία), Η Ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο (κριτική μελέτη), Ελληνικός κινηματογράφος και ελληνική λογοτεχνία (κριτική μελέτη). Έχει σκηνοθετήσει τις τηλεοπτικές σειρές Η περιπέτεια ενός ποιήματος και Το βιβλίο. Επίσης, τις ταινίες Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου, Βήματα, Το αίνιγμα, Υποβρύχιος έρωτας, Βίοι αγίων, Φιοντόρ, ο παίκτης, Η επέλαση των Απάτσι. Τα ντοκιμαντέρ: Ένας άνθρωπος παντός καιρού, όπως και πολλά τηλεοπτικά. Έχουν εκδοθεί και παρασταθεί είκοσι θεατρικά του έργα. Έχει διατελέσει καθηγητής σε κινηματογραφικές και δραματικές σχολές, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Πληροφορίες προβολής

Η είσοδος στον κινηματογράφο Ίριδα, θα γίνεται από τη πλευρά της Ακαδημίας με την επίδειξη του email προκράτησης θέσης και παραλαβή του δωρεάν εισιτηρίου.

Η προκράτηση θέσεων ξεκινάει 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας. 

Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει και αριθμός δωρεάν εισιτηρίων που θα διατίθενται στην είσοδο μέχρι την εξάντληση τους. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε εδώ.

[ad_2]

Source link