Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

«Εχθροί, Μια ερωτική ιστορία», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού για 2η χρονιά στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Written by on 18 Οκτωβρίου 2023

[ad_1]

Θέατρο – Χορός / Νέα

Το έργο «Εχθροί, Μια ερωτική ιστορία» του Νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ Μπάσεβις, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν και μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, επιστρέφει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.

Λίγα λόγια για το έργο «Εχθροί, Μια ερωτική ιστορία»:

«Χέρμαν… Δεν φταίμε εμείς.
Ο κόσμος γύρω μας έγινε κομμάτια
κι εμείς είμαστε τα θραύσματα.»

Εχθροί, μια ερωτική ιστορία

Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.

Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.

Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.

Εχθροί, μια ερωτική ιστορία

Συντελεστές:

  • Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
  • Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
  • Σκηνικά & Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
  • Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
  • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης
  • Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη
  • Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη
  • Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα
  • Φωτογραφίες: Mike Rafail (ThatLongBlackCloud)
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Παναγιώτης Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Χρίστος Νταρακτσής (Οδηγός), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν), Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς), Ανδριάνα Χαλκίδη (Ταμάρα)

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλους έρχεται τον Οκτώβριο 2023

[ad_2]

Source link