Current track

Title

Artist

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Upcoming show

WebRadio

12:00 am 12:00 am

 

Γάζα, Αγάπη Μου: Η γλυκιά ταινία των Άραμπ και Ταρζάν Νάσερ

Written by on 14 Ιανουαρίου 2022


Γάζα, σήμερα. Ο 65χρονος ψαράς Ίσσα είναι κρυφά ερωτευμένος με τη Σιχάμ, μια γυναίκα που δουλεύει στην αγορά με την κόρη της. Όταν ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα του Απόλλωνα στα δίχτυα του, η Σιχάμ τον βοηθάει να το κρύψει, ενώ εκείνος νιώθει ότι η ζωή του θα αλλάξει για πάντα.

Σημείωμα των Σκηνοθετών Άραμπ και Ταρζάν Νάσερ

Το Γάζα, Αγάπη Μου είναι μια γλυκιά δραμεντί, εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Γάζα το 2014. Όταν ένας ψαράς βρήκε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα στη θάλασσα, η Χαμάς το κατάσχεσε αμέσως και άρχισε να ψάχνει αγοραστή, ελπίζοντας να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για να λύσει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στο άγαλμα. Κάποιοι λένε ότι πουλήθηκε και μετά καταστράφηκε σε μια εναέρια επίθεση.

Ήταν αρκετά σοκαριστικό να συνειδητοποιείς ότι η κυβέρνησή μας δεν είχε ιδέα τι να κάνει με αυτό το άγαλμα, πέρα από το να το θάψει σε κάποιο κελάρι. Την ίδια στιγμή όμως, είχε κεντρίσει τη φαντασία μας… Τι θα ήταν πιο συναρπαστικό από το να εμφανιστεί ξαφνικά ο Θεός του έρωτα στη Γάζα και να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ηλικιωμένου και μόνου ψαρά;

Με αυτήν την ταινία, όπως και με τις προηγούμενες δουλειές μας, θέλουμε να αποτυπώσουμε μια στάλα της καθημερινότητας σε αυτή τη μικρή λωρίδα γης που λέγεται Γάζα. Είναι ένα παράξενο μέρος, όπου οι απλούστερες καταστάσεις μπορούν να εξελιχθούν σε εξαιρετικά πολύπλοκες. Αν και είναι κολλημένος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωταγωνιστής μας βλέπει τη ζωή αλλιώς. Ο Ίσσα είναι ένας αθεράπευτα ρομαντικός και, παρά τις συντηρητικές παραδόσεις της χώρας του, παρά την ηλικία του, παρά τα ατέλειωτα πολιτικά προβλήματα, αγωνίζεται για το δικαίωμα στην αγάπη, κάτι που τον κάνει πραγματικό επαναστάτη.

Το ύφος της ταινίας είναι αστείο, κάποιες φορές σκοτεινό, ακόμα και πικρό, αλλά πάνω απ’ όλα, είναι τρυφερό και μελαγχολικό, όπως ακριβώς ο Ίσσα και η Σιχάμ. Τα πηγαινέλα τους, τα ραντεβού τους, η εξέλιξη της ιστορίας τους αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν χορογραφία, κάτι που εντείνει αυτό το αίσθημα γλυκύτητας και μελαγχολίας.

Μια στιγμή κάτω από μια ομπρέλα, ένα βλέμμα στην αγορά, παντελόνια που είναι πολύ κοντά, ένα σουβλάκι σαρδέλας φτιαγμένο με αγάπη… Οι πιο όμορφες ιστορίες, καμιά φορά, είναι και οι πιο απλές.

Βιογραφικό των σκηνοθετών Άραμπ και Ταρζάν Νάσερ

Τα δίδυμα αδέρφια Ταρζάν και Άραμπ Νάσερ, γεννήθηκαν στη Γάζα της Παλαιστίνης το 1988. Σπούδασαν στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Al-Aqsa, όπου γεννήθηκε το πάθος τους για τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική. Το 2013 σκηνοθέτησαν τη μικρού μήκους ταινία Condom Lead, η οποία συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2014, σκηνοθέτησαν την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία, Dégradé, η οποία έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικών στις Κάννες το 2015, επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ Τορόντο του 2015, και κυκλοφόρησε σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως. Το Γάζα, Αγάπη Μου είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία τους. Έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2020 ως Επίσημη Επιλογή του τμήματος Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας.

Συντελεστές

Σενάριο | Σκηνοθεσία: Ταρζάν και Άραμπ Νάσερ
Παραγωγοί: Ράνι Μασσάλα, Μαρί Λεγκράντ, Μίκαελ Έκελτ
Διεύθυνση Παραγωγής: Τζούλια Μπαλαέσκουλ Νουσεϊμπέ, Γιοχάνες Γιάνκε
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κριστόφ Γκραιλό
Μουσική: Αντρέ Ματίας
Μοντάζ: Βερονίκ Λανζ
Σκηνογραφία: Ταρζάν και Άραμπ Νάσερ
Κοστούμια: Χαμάντα Ατάλα
Πρωταγωνιστούν: Σαλίμ Ντου, Ιάμ Αμπάς, Μάισα Αμπτ Ελχάντι, Τζορτζ Ισκαντάρ
Διάρκεια: 85’
Έτος Παραγωγής: 2020



Source link