Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Βωλάξ earth and sky and me, της Άννας Τζάκου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Written by on 16 Ιανουαρίου 2024

[ad_1]

Θέατρο – Χορός / Νέα

Τέσσερις καλλιτέχνιδες των παραστατικών τεχνών συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του Βώλακα, περιοχή της ενδοχώρας της Τήνου διάσπαρτη από γρανιτένιους ογκόλιθους που προσδίδουν στο τοπίο έναν μοναδικό σεληνιακό χαρακτήρα. Επιχειρώντας μια βιωματική χαρτογράφηση του κυκλαδίτικου τόπου, δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής.

Το έργο βασίζεται στη μεθοδολογία του ερευνητικού εργαστηρίου Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους (ομάδα Γεωποιητική, Τήνος 2021) που διερευνά το κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπο ύπαρξης, οντολογικής διαδικασίας και πρακτικής του «είμαι» και εξετάζει τις διαδικασίες με τις οποίες το βλέπουμε, προβάλλουμε και εκδηλώνουμε το συλλογικό μας ονείρεμα.

Η performance δομείται γύρω από μια βίντεο εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας βασισμένη στο οπτικό υλικό της επί τόπου έρευνας. Οι προβολές σε ύψος προσομοιώνουν το τηνιακό γεωλογικό τοπίο με τον ουδέτερο χώρο του ΚΕΤ και αναπαράγουν τον αρχετυπικό χρόνο των Κυκλάδων ως πεδίο αμιγούς εμπειρίας και ανοιχτής επίγνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδιαλλαγή και αναστοχασμό μαζί του, οι καλλιτέχνιδες επιτελούν μια ζωντανή δράση και προσκαλούν το κοινό να ανταποκριθούν ενσώματα, χαράσσοντας τη δική τους εσωτερική διαδρομή. Σε ένα υβριδικό «ανάμεσα», μεταξύ ψηφιακού και φυσικού χώρου, εσωτερικές και εξωτερικές τοπιογραφίες υφαίνονται σε ένα πολυμεσικό αφήγημα δημιουργώντας ένα περιβάλλον καταβύθισης προς έναν συλλογικό Εαυτό.

Ταυτότητα της παράστασης “Βωλάξ”:

  • Έρευνα, σύλληψη, δραματουργία: Άννα Τζάκου
  • Βίντεο εγκατάσταση / Εικαστική επιμέλεια: Σοφία Σιμάκη
  • Μουσική / Ηχητικός σχεδιασμός: Θάλεια Ιωαννίδου
  • Ζωντανή δράση / performance: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Τζάκου
  • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
  • Βοηθός σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Κοντομανώλη
  • Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργης Νουκάκης
  • Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
  • Ερευνητικό έργο “Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους”
  • Σύλληψη, έρευνα, καθοδήγηση: Άννα Τζάκου
  • Performers: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Απέργη, Άννα Τζάκου
  • Relational art / κοινοτική έρευνα: rosanayaris (Rosana Sánchez & Άρης Σπέντσας)
  • Κινηματογράφηση: Χριστίνα Φοίβη
  • Διοργάνωση & παραγωγή: Πλατφόρμα Πολιτισμού ArtForm (Αστική Μη Κερδοσκοπική)
  • Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Άννα Τζάκου – Βιογραφικά στοιχεία:

Η Άννα Τζάκου είναι περφόρμερ, σκηνοθέτης και practice-based ερευνήτρια. Σπούδασε θέατρο στη Θεσσαλονίκη και τεχνικές της σύγχρονης performance στην Αμερική (Naropa University, Boulder, CO). Το 2017, απέκτησε διδακτορικό στις παραστατικές πρακτικές (PhD in performance practice) με τίτλο: Γεωποιητική, μια θεατρική μεθοδολογία ενσυνειδητότητας για τον εξωτερικό χώρο στο πανεπιστήμιο του Exeter (UK). Έχει εργασθεί σε θεατρικές παραγωγές και performances του Φεστιβάλ Αθηνών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Athens Biennale και του Αρχείου Καβάφη Ίδρυμα Ωνάση. Το 2012, συνέστησε την ομάδα Geopoetics στην οποία σκηνοθετεί τοποειδικές παραστάσεις σε αστικά και φυσικά τοπία — στην Αίγινα, τη Νίσυρο, τη Σύρο, την Τήνο ή την Αθήνα (Ηριδανός Ποταμός, Πλατεία Συντάγματος, Λόφος Λυκαβηττού, Νεάπολη Εξαρχείων), τη Θεσσαλονίκη (Γενί Τζαμί), την Κύπρο (Ακάμας). Η ομάδα έχει αναλάβει αναθέσεις από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφου 2017, το Φεστιβάλ Αθηνών και τα Δημήτρια. Η Άννα έχει δημοσιεύσει ερευνητικά κείμενα στην Αμερική, την Αγγλία και την Ελλάδα και έχει διδάξει στο Exeter (UK), το Fontys (NL) και το DAI (NL). Από το 2019, διδάσκει σκηνοθεσία, υποκριτική και performance στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

[ad_2]

Source link