Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[ad_1]

Το Θησείον είναι για εμάς ένας χώρος που φέρει μνήμες. Έχουμε δει σπουδαίες παραστάσεις στην σκηνή του, έχουμε κάνει πρόβες, έχουμε παίξει, έχουμε συναντηθεί με άλλους ανθρώπους, έχουμε μοιραστεί στιγμές. Με συγκίνηση ανοίγουμε φέτος την πόρτα του βρίσκοντας για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική μας διαδρομή ως ΠΥΡ μια θεατρική στέγη και προσκαλώντας καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες σε έναν διάλογο που ούτε εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τη δυναμική του και σίγουρα ανυπομονούμε να μας φανερωθεί.

Δέκα θεατρικές παραγωγές θα παρουσιαστούν από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, σκηνοθετημένες όλες από γυναίκες δημιουργούς. Άλλες συστήνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύγχρονα και πολυβραβευμένα κείμενα των τελευταίων ετών, άλλες προσεγγίζουν με νέες διασκευές και αναγνώσεις κλασικά, εμβληματικά κείμενα, ενώ ορισμένες προτείνουν τη δική τους εξ αρχής δραματουργία. Μια κοινή ανάγκη να ψηλαφήσουμε την εποχή μας τις ενώνει. Παράλληλα δημιουργούμε έναν χώρο για τον χορό αφιερώνοντας μία ημέρα την εβδομάδα αποκλειστικά σε παραστάσεις χορού. Στη λήξη αυτής της χρονιάς και στις αρχές της επόμενης τραγουδοποιοί που αγαπάμε θα περάσουν από το Θησείον για ένα ιδιαίτερο live, με ακουστικές εκτελέσεις των τραγουδιών τους.

Στο Θησείον ονειρευόμαστε. Ονειρευόμαστε έναν χώρο συναντήσεων, ελευθερίας, καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής τρέλας, έναν χώρο πρωτοβουλίας, δοκιμών, ενσυναίσθησης και διαλεκτικής. Αυτό που μας λείπει δηλαδή. Με την ελπίδα πως λείπει και σε άλλους. Ραντεβού εκεί.

-Ιώ Βουλγαράκη και Αργύρης Ξάφης

Αναλυτικά οι παραγωγές για το 2023 – 2024  στο Θέατρο Θησείον

Αρκουδοράχη του Εντ Τόμας
από την Ομάδα ΠΥΡ
σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη
από 12 Οκτωβρίου

Ο Εντ Τόμας συνθέτει με μια ιδιοσυγκρασιακή, αιχμηρή και ποιητική γραφή ένα post-apocalyptic τοπίο, όπου η σκιά ενός αόρατου πολέμου μεταμορφώνει τα πάντα και για πάντα, και δημιουργεί μια σύγχρονη και τολμηρή σπουδή πάνω στην απώλεια.

Με την «Αρκουδοράχη» οι ΠΥΡ ανοίγουν τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο στη νέα τους στέγη, το Θέατρο Θησείον.

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δρόσος, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης

Πλατόνωφ του Άντον Τσέχωφ
σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη
από 16 Οκτωβρίου

Σε μία διαλυμένη αυλή, οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνωφ, έναν ταλαντούχο, γοητευτικό δάσκαλο, που καταστρέφεται και καταστρέφει. Στοιχειό της σκοτεινής νύχτας, της ταραγμένης εποχής του.

Οι ήρωες του έργου, βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, χωρίς ασφάλειες: σε μια εποχή ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Ιδανικά και βεβαιότητες έχουν αρθεί. Ο κόσμος τους γέρνει προς το τέλος. Ένα χρονικό ήττας. Η κηδεία μιας εποχής.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου. Μουσικός επί Σκηνής: Δημήτρης Χατζηζήσης

Εφημερία
από την ομάδα Κέντρο Βάρους
σκηνοθετεί η Κλειώ Κιούλπαλη και η ομάδα
από 30 Νοεμβρίου

Ένας νοσοκομειακός θάλαμος με τέσσερα κρεββάτια, τέσσερις κούκλες-ασθενείς.
Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους.
Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται.
Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή Εφημερεύει σβήνει για να ξανανάψει, τα κρεββάτια ξαναστρώνονται.

Εμψύχωση: Κλειώ Κιούλπαλη, Μπέττυ Κοκαράκη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Εύα Τσαμπάση

Βυσσινόκηπος του  Άντον Τσέχοφ
«Κωμωδία σε 4 πράξεις»
σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη
από 11 Δεκεμβρίου

Μια ιστορία επιστροφής στο σπίτι των παιδικών χρόνων, το σπίτι της μνήμης. Μια απόπειρα ανασύστασης του άδειου χώρου. Από έναν ολόκληρο βυσσινόκηπο βλέπουμε μόνο τα 7 πρόσωπα του σπιτιού μέσα από ένα κβαντικό άλμα στο χρόνο να επιστρέφουν σε ένα σπίτι που είναι πια εργοτάξιο και έχει ήδη πουληθεί. Πώς θα το ξαναοικειοποιηθούν; Μπορούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω για να το σώσουν; Ένα αντίο σε διαστολή. Μια μικρή ωδή στην απώλεια και την αντίσταση μας. Μια ειλικρινής απορία για το πώς κανείς ισορροπεί επάνω στα γκρεμίδια.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιφιγένεια Βαρελά, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Νάντια Κατσούρα, Δέσποινα Κούρτη

Το Κορίτσι με τα Σπίρτα
σκηνοθετεί η Violet Louise
από 15 Δεκεμβρίου

Με εκκίνηση το γνωστό παραμύθι, η παράσταση που κινείται μεταξύ θεάτρου – μουσικής συναυλίας και οπτικοηχητικής εγκατάστασης, εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο οδοιπορικό στις δυτικές κοινωνιες των ανθρωπίνων αντιθέσεων. Η έλλειψη ανθρωπιάς, η εγκατάλειψη, η κακοποίηση, αποκαλύπτονται μέσα από το παραμύθι του Δανού παραμυθά που μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή.

Το κορίτσι του Άντερσεν σε αυτή την ιστορία ζει στην Αθήνα. Παλεύει να επιβιώσει, μόνη, χωρίς βοήθεια, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μεγαλούπολης. Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου δέχεται μία αναπάντεχη πρόταση που της δίνει την ευκαιρία να εκπληρώσει κάθε της επθυμία και να αλλάξει τη ζωή της. Αλλά με ένα πολύ ακριβό τίμημα: Να πάψει να ονειρεύεται!

Aφήγηση σε βίντεο: Aγλαϊα Παππά
Ερμηνευτἠς επί σκηνής: Violet Louise

Ο άντρας μου
παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα
σκηνοθετεί η Μαρία Μαγκανάρη
από 26 Ιανουαρίου 2024

Τα διηγήματα της Μπουζάροφσκα περιγράφουν την ανθρώπινη κατάσταση με όρους πατριαρχίας. Χαρτογραφούν με χιούμορ και σκληρότητα τις δυναμικές των σχέσεων εντός του ζευγαριού και της οικογένειας, μέσα σε μια σύγχρονη, πατριαρχική βαλκανική κοινωνία- που μοιάζει πολύ με τη δική μας. Αποκαλύπτουν τόσο την πλάνη μας περί γυναικείας απελευθέρωσης, όσο και τ’ αδιέξοδα των ανδρών: και τα δύο φύλα ασφυκτιούν μέσα από την παγίδα των παραδοσιακών ρόλων.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σκουλά, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Μαγκανάρη

Αλγό-Ρυθμος
μια σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης
σκηνοθετούν οι Αλεξάνδρα Καζάζου & Ελεάνα Γεωργούλη
από 4 Φεβρουαρίου 2023

Η Α. και η Ε. χαρτογραφούν προσωπικές ιστορίες μα και ιστορίες τρίτων σε ένα αυτοσχέδιο λαβύρινθο μνήμης. Μέσα από μια αλυσίδα ποιητικών επεισοδίων, οι δυο γυναίκες αφηγούνται και θυμούνται τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τις αντάρτισσες γιαγιάδες τους, παράδοξες ερωτικές συναντήσεις του παρελθόντος σε ένα κοκτέιλ μνήμης που διαπερνά την Πρώην Γιουγκοσλαβία και φτάνει ως τον Λίβανο, ενώ το δωμάτιο ενός νοσοκομείου μεταμορφώνεται σε στάση λεωφορείου στην Κουβανική Τρινιδάδ.

Ερμηνεία επί σκηνής: Αλεξάνδρα Καζάζου & Ελεάνα Γεωργούλη

Jane
σκηνοθετεί η Κατερίνα Μαυρογεώργη
από 18 Μαρτίου 2024

«Αγαπητές μας Σάρλοτ και Τζέην, Τζέην και Σάρλοτ,

Συγχωρέστε μας το θάρρος να απευθυνθούμε και στις δυο ταυτόχρονα σε κοινή επιστολή. Ο λόγος που ωθεί την πένα μας δεν είναι παρά ο ενθουσιασμός. O ενθουσιασμός που σήμερα εν έτη 2023, στην μικρή μεσογειακή Αθήνα, καταπιανόμαστε με εσάς και τις ρομαντικές και σκοτεινές περιπέτειές σας. (…)»

Η Τζέην Έηρ είναι μια γυναίκα που πήρε την μοίρα στα χέρια της ήδη από τις σελίδες ενός βιβλίου το 1847. Είναι, όπως λέει και η ίδια για τον εαυτό της «Θερμή, πολύ θερμή. Και η φωτιά τον λιώνει τον πάγο.»

Παίζουν οι ηθοποιοί : Νάνσυ Σιδέρη, Δημήτρης Δρόσος, Βίκυ Κυριακουλάκου

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
του Ζουζέπ Μαρία Μιρό
σκηνοθετεί η Ζωή Ξανθοπούλου
από 22 Μαρτίου 2024

“Τα όνειρα πεθαίνουν όποτε θέλουν, συνήθως στο πιο ενδιαφέρον σημείο. Μπορεί τελικά το χωριό να εξοντώθηκε. Μπορεί να σώθηκε κάποιος. Μπορεί να μην έμεινε κανένα ίχνος του και κανείς να μη θυμόταν ποτέ πια τίποτα. Μπορεί, αν επιζούσε κάποιος, να χρειαζόταν να τα ξαναφτιάξει όλα απ’ την αρχή, σαν να μην υπήρξε ποτέ τίποτα. Μπορεί να είναι το καλύτερο, έτσι;”

Ο Αργύρης Ξάφης σ’ ένα μονόλογο για επτά πρόσωπα.

Στη Σκιά του Λούσια
Μια περιδιάβαση στο εικαστικό, ποιητικό, μουσικό σύμπαν του Νίκου Χουλιαρά με οδηγό τον ήρωά του, Λούσια
σκηνοθετεί η Ρηνιώ Κυριαζή
από 9 Μαΐου 2024

Ο Λούσιας, ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, κρατάει από τους αδύναμους στα μυαλά του Παπαδιαμάντη και τους αλαφροΐσκιωτους του Σολωμού, αυτούς που ακούν και τη δροσιά που στάει. Τους βλέπαμε στα Γιάννενα να περπατάνε και να φωνάζουν ή να τραγουδάνε. Οι μορφές των έργων του σαν βγαλμένες από το θέατρο σκιών, δισδιάστατες συνομιλούν με όλους τους μεγάλους μας ζωγράφους, τη λαϊκή μας παράδοση και τον Καραγκιόζη.

Επί σκηνής: ο Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης & η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή

Photo Credit: Maya Kyriazi

[ad_2]

Source link