Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

Η ομάδα Fabrica Athens υποδέχεται στην Αθήνα τον Eugenio Barba και την Julia Varley

Written by on 7 Αυγούστου 2023

[ad_1]

H προπώληση και η κράτηση θέσεων έχει ξεκινήσει και για τις δύο εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα:

AVE MARIA
Θεατρική παράσταση για την Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa
με την Julia Varley
σε σκηνοθεσία Eugenio Barba
20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023
ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)

Ο θάνατος αισθάνεται μοναξιά. Μια τελετή για την ηθοποιό María Cánepa.

Η σπουδαία ηθοποιός του Odin Teatret, Julia Varley, παρουσιάζει στην Ελλάδα την παράσταση Ave Maria, σε σκηνοθεσία του ζωντανού θρύλου του θεάτρου, Eugenio Barba. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων με τους δύο καλλιτέχνες, που διοργανώνει η Fabrica Athens.

«Τριακόσια βήματα σε λίγες στιγμές
Δέρμα πέτρινο στο κεφάλι μου
Οι νεκροί και οι διαφανείς μύγες – Τι είναι; Και τι σημασία έχω;
Ίσως ο θάνατος δεν τα παίρνει όλα»

Αυτοί οι στίχοι του Ιταλού ποιητή Antonio Verri συνοψίζουν την παράσταση. Η Βρετανίδα ηθοποιός, Julia Varley, ανακαλεί την συνάντηση και την φιλία της με την Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ο ίδιος ο θάνατος γιορτάζει την δημιουργική φαντασία και αφοσίωση της María, η οποία μπόρεσε να αφήσει ένα ίχνος μετά το θάνατό της.

Διάρκεια: 60 λεπτά
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά

Κόστος εισιτηρίου: 15 ευρώ (Γενική είσοδος)
Πληροφορίες: +306981871669 (Δευτέρα με Σάββατο: 12:00 – 18:00)

ΤΗΕ ECHO OF SILENCE
Masterclass φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές με την Julia Varley (Odin Teatret)
19 Σεπτεμβρίου 2023, 17:30 – 21:30
ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Julia Varley πραγματοποιεί ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή εργαστήριά της. Το masterclass πραγματεύεται την ενότητα της σωματικής και φωνητικής παρόρμησης, την σύνδεση μεταξύ τραγουδιού και ομιλίας και τη σχέση μεταξύ κειμένου και δράσης. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν τόσο ατομικά όσο και σε χορωδία, με σκοπό να επιτύχουν την χαρακτηριστική γενναιοδωρία της φωνής τη στιγμή που αυτή προσφέρεται στο περιβάλλοντα χώρο.

Το masterclass απευθύνεται σε ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και ερμηνευτές άλλων παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να εργαστούν στη δραματουργία της φωνής, καθώς και σε σπουδαστές των αντίστοιχων κλάδων. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να γνωρίζουν απ’ έξω ένα κείμενο (ποίημα ή πεζό κείμενο έκτασης περίπου μισής σελίδας) και ένα τραγούδι, τα οποία να έχουν ως θέμα την σιωπή. Ακόμη, τη δυνατότητα παρακολούθησης έχουν και θεωρητικοί των παραστατικών τεχνών, άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.α. που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως απλοί παρατηρητές.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά)

Κόστος συμμετοχής:
Τιμές Early Bird από 05/07/2023 έως 18/08/23
Συμμετέχοντες: 60 ευρώ / Ακροατές: 30 ευρώ
Τιμές από 19/08/2023 – 18/09/2023
Συμμετέχοντες: 80 ευρώ / Ακροατές: 40 ευρώ

Ποια είναι η Julia Varley

Η Julia Varley είναι ιδιαίτερα γνωστή για την δουλειά της ως ηθοποιός του Θεάτρου Odin (Δανία), όπου παραμένει ως ενεργό μέλος έως και σήμερα. Έγινε μέλος του Odin το 1976, ως ηθοποιός σε παραστάσεις συνόλου, αλλά και σόλο, παραγωγές εσωτερικού χώρου και θεάτρου δρόμου, όλες σε σκηνοθεσία του Eugenio Barba. Η ίδια δηλώνει πως όλα όσα γνωρίζει προέρχονται από έναν τρόπο σκέψης ριζωμένο στα πόδια της και από την εμπειρία της δημιουργίας, της επανάληψης, της επεξεργασίας και της ανταλλαγής σκηνικών δράσεων. Έκτοτε έχει διακριθεί για την δουλειά της στην φωνητική, αλλά και το δίκτυο «The Magdalena Project», το «Transit Festival» και τις δημοσιεύσεις στο «The Open Page», μέσω των οποίων προωθεί την εδραίωση των γυναικών στο θέατρο. Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αποτελούσαν πάντα για εκείνη μια δημιουργική ώθηση, βασισμένη στη δύναμη της ευαλωτότητας και στην ανάγκη να χτίσει περιβάλλοντα ανάπτυξης και ανταλλαγής με οριζόντιες δομές και ένα όραμα που υλοποιεί μια πολιτική με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά μέσα.

Από το 1978, η Julia Varley διδάσκει σε σχολεία και πανεπιστήμια, κάνει εργαστήρια και παρακολουθεί θεατρικές ομάδες και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Έχει συνθέσει την εμπειρία της σε πέντε work demonstration: The Echo of Silence, The Dead Brother, Whispering Winds, Text Action Relationships και The Flying Carpet. Η Julia Varley υπήρξε εκδότης του «The Open Page», ενός περιοδικού γυναικών στο θέατρο που εκδίδονταν ετησίως από το 1996 ως το 2008, και επίσης εκδότης και χορηγός του «The Open Page Publications» που παρήγαγε τέσσερα βιβλία αναφορικά με την ιστορία του «The Magdalena Project», από το 1986 ως το 2019.

Από το 2020 είναι εκδότης του «Journal of Theatre Anthropology», που έχει δημιουργήσει ο Eugenio Barba. Το 2020, με τον Eugenio Barba, ξεκίνησε το «Barba Varley Foundation» για να υποστηρίξει καλλιτέχνες σε μειονεκτικές θέσεις, λόγω διακρίσεων (φυλετικών, πολιτικών και κοινωνικών).

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Istituto Italiano di Cultura Atene (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών).

Στο πλαίσιο των δράσεων, θα διεξαχθεί και εκπαιδευτικό τριήμερο με τον Eugenio Barba, που περιλαμβάνει διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, Q&A και βιβλιοπαρουσίαση.

[ad_2]

Source link