Current track

Title

Artist

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

[qt-onairmini][qt-upcomingmini]

 

«Αλφάβητο: Ένα Οικολογικό Συμφωνικό Ποίημα», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στην Κέρκυρα

Written by on 12 Ιουλίου 2023

[ad_1]

Θέατρο – Χορός / Νέα

«Αλφάβητο: Ένα Οικολογικό Συμφωνικό Ποίημα» είναι ο τίτλος της παράστασης που βασίζεται στο ομώνυμο ποιητικό έργο της Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ίνγκερ Κρίστενσεν (Inger Christensen) και θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού στις 9 και 10 Αυγούστου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Προμαχώνας Savorngan.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη.

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί μαζί με δύο μουσικούς αναζητούν με όχημα τις εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις της ρηξικέλευθης Ίνγκερ Κρίστενσεν, ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου.

Σημείωμα Σκηνοθέτιδας:

Το κάλεσμα του ΥΠΠΟΑ για τη φετινή διοργάνωση ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, μας ξάφνιασε ευχάριστα. Θεωρήσαμε μεγάλη πρόκληση να καταπιαστούμε με ένα κείμενο που θα συνομιλούσε με τα ζητήματα της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη μας, αλλά και την προϋπόθεση της διοργάνωσης να συμπεριλάβουμε στην προβληματική της παράστασης μας, την ανθρώπινη φύση που μπορεί – αν θέλει – να βάλει ένα τέλος στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή της Γης μας.

Έτσι, έχοντας επιλέξει το υπέροχο έργο της πρωτοπόρου Δανής ποιήτριας Ίνγκερ Κρίστενσεν, ξεκινάμε την σκηνική του εκδοχή από την απόλυτη ερημιά. Σαν να έχει προηγηθεί εκτεταμένη πυρηνική καταστροφή και κάποιες εναπομείνασες μορφές γυναικών-μαχητριών να συναντώνται σε έναν αφιλόξενο χώρο. Στον χώρο αυτόν, τις καλούν να καταφθάσουν από διαφορετικές κατευθύνσεις, τα ηχοτοπία και οι μουσικές συνθέσεις που έρχονται και φεύγουν μέσα από το φύσημα του ανέμου. Οι 3 γυναίκες ηθοποιοί, κουβαλούν ότι μπόρεσαν να διασώσουν μέσα σε λίγα λεπτά από την προηγούμενη ζωή τους.

Αν και δεν είχαν ποτέ πριν συναντηθεί, θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν μέσα από του στίχους της Ινγκερ Κρίστενσεν. Δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μέσα από ένα παιχνίδι μνήμης, πληροφοριών και επιθυμιών. Έτσι, αλλάζοντας οι ίδιες συμπεριφορά και αντίληψη, θα προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν ένα μέρος του παράδεισου που έδειχνε να έχει χαθεί.

Η παράσταση στοχεύει στην συλλογική ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση, την αειφορία και τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη.

Το ΑΛΦΑΒΗΤΟ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης.

Νικαίτη Κοντούρη

Συντελεστές:

Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Φραντζής
Συνεργασία στην ηχητική επένδυση: Δανάη Τσαδήμα
Σκηνογραφική & Ενδυματολογική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια Κίνησης: Ελένη Παργινού
Φωτογραφίες: Δήμητρα Παπαγεωργίου
Βοηθός Σκηνογράφου Ενδυματολόγου: Ζωή Κελέση
Βοηθοί παραγωγής: Ισμήνη Ξάνθου, Μαρίνα Πινιατώρου,
Τεχνική Υποστήριξη: SoundCheck – Αντώνης Χονδρογιάννης
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (ContAct)
Οργάνωση Παραγωγής: Ομάδα Kentro

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού, Ελένη Μολέσκη

Μουσικοί επί σκηνής:
(live electronics): Δανάη Τσαδήμα, Κωνσταντίνος Φραντζής

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γ. Αλισάνογλου και τις εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ για την παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων της μετάφρασης του κειμένου.

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι θεατρικές παραστάσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το φιλόδοξο και πολυδιάστατο φετινό πρόγραμμα

[ad_2]

Source link